Beleggen in dakfondsen: waarom een goed idee?
Dakfondsen worden steeds meer populair. Maar wat zijn dakfondsen? En waarom zou u erin beleggen? Beobank legt uit.
Wil u beginnen met beleggen? Uw beleggingsadviseur bij Beobank helpt u graag verder. De eerste stap in dat proces is bijna altijd uw risicoprofiel en duurzaamheidsvoorkeuren bepalen. Maar waarom is dat nodig en hoe verloopt het precies?
Het risicoprofiel wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst die uw beleggingsadviseur u zal voorleggen en helpt hem of haar om u beleggingsadvies op maat te geven. Beleggen kan immers op heel veel verschillende manieren, maar niet elke manier is voor elke belegger even geschikt of aangewezen.
De expert polst daarom naar:
Aan de hand van de vragen kan dus bekeken worden welke beleggingsproducten wél en welke niét voor u geschikt zijn. Het profiel is ook de basis om te bepalen hoe u uw beleggingen het best spreidt.
Een beleggersprofiel aanmaken is niet alleen nuttig, het is zelfs wettelijk verplicht. Die verplichting maakt deel uit van MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), een reeks van richtlijnen waaraan alle financiële tussenpersonen die opereren binnen Europa zich moeten houden. Door de wetten hebben beleggingsadviseurs (onder meer) zorgplicht: ze mogen u geen producten aanraden die niet passen bij uw risicoprofiel. De producten die ze u wel adviseren, moeten bovendien bij uw profiel aansluiten.
Zoals we hierboven al stelden: risicoappetijt is een belangrijke factor in het bepalen van uw risicoprofiel. Het is immers een ijzeren wet waar niet aan te tornen valt: beleggingen kunnen in waarde toenemen, maar ook in waarde zakken. En bij sommige beleggingen zal het risico op (tijdelijk) verlies groter zijn dan bij andere. Hoe u daar als belegger mee omgaat, hangt niet alleen af van uw ervaring met beleggen en uw financiële situatie, maar ook van uw persoonlijkheid. De mens is van nature geneigd tot ‘loss aversion’: hij wil zijn risico op verlies tot een minimum beperken, zelfs als daardoor de kans op winst verkleint. Uiteraard verschilt dit ook van belegger tot belegger en laat de ene persoon zich al wat meer beïnvloeden door ‘loss aversion’ dan de andere.
Het spreekt ook voor zich dat de factoren die uw risicobereidheid bepalen, kunnen veranderen naarmate u ouder wordt of wanneer uw persoonlijke situatie verandert. Risicobereidheid is dus geen statisch gegeven en onder andere daarom herziet Beobank uw beleggersprofiel ook om de drie jaar. De klant zelf kan zijn profiel heel gemakkelijk zelf herbevestigen via de Beobank-app of de Beobank-website.
Uw adviseur zal tijdens het gesprek ook vragen naar uw duurzaamheidsvoorkeuren. Bij Beobank willen we immers ook ons steentje bijdragen en een positieve impact hebben op het milieu, de mens en de maatschappij. Daarom beperken we beleggingen met een negatieve impact en selecteren we uiterst zorgvuldig beleggingsproducten die voldoen aan de ESG-criteria (Environmental, Social & Governance). Uw adviseur bekijkt graag samen met u waar uw prioriteiten liggen en helpt u een beleggingsportefeuille samen te stellen dat daar het best bij aansluit. Zo werken we samen mee aan een betere toekomst.
Het bepalen van uw risicoprofiel en duurzaamheidsvoorkeuren is trouwens ook maar één stap in de persoonlijke manier waarop Beobank uw beleggingsverhaal mee helpt schrijven. U bent niet als alle anderen, dus is het logisch dat we u niet adviseren als alle anderen. En voor we aan zo’n avontuur beginnen, moeten we elkaar dus wel wat beter leren kennen. Weet trouwens ook dat het laatste woord steeds bij u als klant ligt: wij maken dan wel een aanbeveling van uw portefeuille op (samen met de nodige uitleg uiteraard), maar er gebeurt niks zolang deze niet door u wordt goedgekeurd.
Uiteraard wilt u ook zelf graag de vinger aan de pols houden. Via onze digitale tools (mobiele app en online banking) kunt u uw beleggingen in real time opvolgen.
Daarnaast krijgt u elk kwartaal een uitgebreid overzicht van hoe uw beleggingsportefeuille heeft gepresteerd en of deze nog steeds in evenwicht is conform uw profiel. Uw persoonlijke adviseur neemt ook minstens eenmaal per jaar contact met u op om uw portefeuille te bespreken en u te helpen bij eventuele aanpassingen.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.