Vertrekt u (opnieuw) op vakantie? Uw woning beveiligen doet u zo!
Alles vergeten tijdens uw vakantie? Neem dan een paar voorzorgsmaatregelen voor u vertrekt. Van politiebewaking tot een alarmsysteem, deze tips helpen om inbrekers af...
‘Inbrekers? 1 dag niet’: met deze slogan voert de overheid campagne tegen woninginbraken. De FOD Binnenlandse Zaken, de politie, de gemeentelijke preventiediensten, de buurtinformatienetwerken, de provincies en private partners bundelen hun krachten om de aandacht te vestigen op inbraakbeveiliging. Over heel het land vinden initiatieven plaats om de inbraakveiligheid in woningen te verbeteren en dieven te ontmoedigen. Ook jij kunt concreet handelen en een initiatief aanmelden op de website 1dagniet.be. Denk bijvoorbeeld aan een receptie om je buren beter te leren kennen (zodat iedereen een oogje in het zeil houdt), een inbraakpreventiewandeling met jouw wijkagent of een infoavond met je lokale diefstalpreventieadviseur.
Een goede inbraakpreventie begint uiteraard bij een goed beveiligde woning, waarbij je vooral moet letten op de zwakke punten. Voorzie de buitendeuren van een sluiting met minstens drie punten en geef het slot een stevige cilinderbescherming. Kies voor gelaagd glas (dat is moeilijker in te slaan) en vergrendelbare raamkrukken. Zorg ook voor verlichting die in het donker automatisch ingeschakeld wordt wanneer iemand de woning nadert.
Een alarmsysteem is een uitstekende manier om inbrekers af te schrikken. Die zoeken immers altijd de ‘gemakkelijkste’ woningen om in te breken. Met Beobank Home Secure kun je je woning goed beveiligen. Dat is een draadloos alarmsysteem met inbraakdetectie en rookmelder. Het alarmsysteem van Beobank Home Secure werkt met een abonnement waarbij de installatie, het onderhoud, de vervanging van de batterijen en permanente telebewaking inbegrepen zijn. Er hoort ook een mobiele applicatie bij zodat je alles vanop je smartphone in de gaten kunt houden. Bij een inbraak krijg je niet alleen een melding, maar ontvang je ook foto’s.
Elke woning is anders en vergt een specifieke aanpak om ervoor te zorgen dat je helemaal safe zit. Daarom is het een goed idee om de hulp van een diefstalpreventieadviseur in te schakelen. Die geeft neutraal en vrijblijvend advies over de inbraakveiligheid van jouw woning. Bovendien is deze service gratis. Op deze website vind je een overzicht van de adviseurs in jouw buurt.
Met de bovenstaande tips wordt je woning ongetwijfeld een pak veiliger. Geraken de inbrekers toch nog binnen, dan kun je ervoor zorgen dat het voor hen minder ‘interessant’ wordt om kostbare voorwerpen te stelen. Denk eraan waardevolle voorwerpen te fotograferen, registreren en markeren, zodat ze gemakkelijk identificeerbaar en moeilijk te verkopen zijn. Bewaar het serienummer van dure elektronische apparaten zoals je televisie of computer. Heeft het voorwerp geen serienummer, dan kun je het zelf markeren. Dit formulier helpt je om een inventaris te maken. Voor antiek, kunstvoorwerpen en juwelen is er een specifiek registratieformulier. Tot slot nog een belangrijke tip: wees niet te loslippig over de waardevolle spullen die je in huis hebt. Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.