Hoe brandveilig is jouw woning? 3 tips om je woning veiliger te maken
In België vinden er jaarlijks 20.000 woningbranden plaats. Slechts de helft van de Belgische woningen is uitgerust met één of meerdere rookmelders.
Natuurlijk sluit u uw voordeur altijd. Maar als er aan de achterkant een raam of achterdeur openstaat, zal die gesloten voordeur inbrekers niet tegenhouden. Ga daarom voor u uw huis verlaat altijd nog even na of alles op slot is, dus ook uw tuinhuis waar dieven dankbare hulpmiddelen zouden kunnen terugvinden. Een deur met een raam? Laat de sleutel niet in het slot zitten: zo hoeven inbrekers enkel maar uw raam te breken om vervolgens de deur eenvoudig te openen door de sleutel om te draaien.
De huissleutel onder een bloempot of deurmat verstoppen, is eveneens een slechte gewoonte die u beter kunt laten. Doe liever de moeite om een slim deurslot te installeren: daarmee kunt u indien nodig uw deur openen vanop afstand via uw smartphone. Of laat indien het echt niet anders kan een sleutel bijmaken.
Pas geïnvesteerd in een duurdere aankoop? Maak er meteen een foto van en schrijf het serienummer op. Bewaar die vervolgens samen met uw factuur – bij voorkeur in uw brandkluis. Zorg er nadien voor dat die dure aankoop, net zoals uw laptop of juwelen, niet in het zicht ligt van ongewenst bezoek.
Een degelijke inbraakbeveiliging begint bij ramen en deuren. Controleer of uw deursloten minstens drie sluitpunten en een stevige cilinderbescherming hebben: cilinders mogen in feite niet meer dan 2 mm uitsteken. Of plaats een extra slot op de deuren, een eenvoudige oplossing om uw deuren extra te beveiligen zonder al te grote kosten. Voor uw ramen zijn gelaagd glas, een stevig verankerd raamkader en raamkrukken die u met een sleutel kunt vergrendelen dan weer aan te raden. Ook rolluiken bieden letterlijk een extra beschermlaag.
Wilt u te weten komen hoe goed uw huis beveiligd is tegen inbraken? De Belgische overheid voorziet in elke gemeente een diefstalpreventie-adviseur die bij u thuis gratis een controle komt doen.
Heeft u een vakantie in het vooruitzicht? Vraag dan aan uw naaste buren om mee een oogje in het zeil te houden en uw brievenbus dagelijks leeg te maken - zo is het voor dieven niet overduidelijk dat u er niet bent. Meld het ook altijd aan de politie van uw gemeente zodat zij hier rekening mee kunnen houden tijdens uw afwezigheid. Bijkomend kunt u in uw buurt misschien ook beroep doen op een burgerinitiatief als WhatsApp Buurt Preventie.
Hebt u een alarmsysteem, dan kunt u dit laten aansluiten bij een alarmcentrale. De firma bewaakt dan uw woning en kan ter plaatse gaan en de politie op de hoogte brengen indien nodig. Wilt u echt helemaal gerust zijn, dan kunt u voor een all-in bewakingsformule kiezen met een verbonden alarmsysteem, onderhoud en 24/24 uur telebewaking. Zo’n alarmsysteem doet meer dan alarmeren alleen: het maakt ook foto’s die meteen naar de centrale worden gestuurd zodat de bewakingsagenten en politie meteen ter plaatste kunnen gaan indien nodig. Beobank stelt de all-in bewakingsformule Beobank Home Secure voor als abonnement, zo hoeft u zelf geen alarm te kopen, maar kunt u er gebruik van maken zo lang uw abonnement loopt.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.