Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Isolatienorm 2020: Wat je moet weten

Isolatienorm 2020

Ga je bouwen of verbouwen, dan is het belangrijk om te weten aan welke normen je investeringen moeten voldoen. Zo is er de Isolatienorm 2020, een nieuwe regelgeving van de Vlaamse overheid rond de isolatie van daken. Hoorde je nog niets over Brussel of Wallonië? Dat is helemaal normaal, want daar bestaat die norm niet.

Wat je vooraf moet weten is dat nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten, een geldig energieprestatiecertificaat moeten hebben. Hiermee zijn zij in orde met de Isolatienorm 2020. De nieuwe wetgeving heeft dus betrekking op oudere woningen. De overheid legt alle eigenaars van deze woningen (aangesloten voor 1 januari 2006) op om tegen 2020 alle daken te isoleren. Het gaat zowel om de woningen waar ze zelf in wonen als die ze verhuren. De norm van de dakisolatie ligt op een R-waarde van 0,75m²K/W, wat overeenkomt met een 3 tot 4 centimeter aan isolerend materiaal.

Voldoe je voor 2020 bij een woningonderzoek door een controleur niet aan de norm, dan krijg je strafpunten. Je kunt dit beschouwen als een waarschuwing, die je tijd geeft om alles in orde te brengen. Loopt het aantal strafpunten echter op tot 15, dan wordt je woning wellicht ongeschikt verklaard. Wie bij een controle na 1 januari 2020 niet aan de norm voldoet, en dus de deadline voor de aanpassingen heeft overschreden, mag zich per direct verwachten aan een verklaring van ongeschiktheid. In Wallonië en in Brussel verkiest men eerder de zachte hand door de premies voor dakisolatie op te trekken en eigenaars zo te stimuleren de verbouwingen uit te voeren.

Maar wat als je woning ongeschikt verklaard wordt? Wel, je mag er nog wonen, maar je mag het pand niet meer verhuren. De huidige huurder mag er blijven tot het huurcontract verloopt, maar nadien mag de overeenkomst niet vernieuwd worden. Wie zich niet aan deze regels houdt, wordt wellicht strafrechtelijk vervolgd. Maar zo ver zijn we nog niet, want wij vertellen wat je precies moet doen om volledig in orde te zijn.

Al sinds 1 januari 2015 worden er strafpunten toegekend aan een woning die niet aan de Vlaamse dakisolatienorm voldoet. Dat gebeurt door een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek, vaak op aanvraag van de huurders of van een derde partij, zoals een sociaal verhuurkantoor of het OCMW. Op dit moment dus niet aan de orde voor wie een woning in Brussel of Wallonië bezit.

Wat is 0,75m²K/W?

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar wie de norm 0,75m²K/W ziet staan, fronst waarschijnlijk de wenkbrauwen. Wat betekent dat precies? Deze aanduiding staat voor 0,75 vierkante meter Kelvin per Watt. Dit komt overeen met de zogeheten R-waarde van je isolatie. Die geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte, thermisch isoleert. Hoe hoger, hoe beter dus. Hetzelfde geldt hier voor Brussel en Wallonië. Je berekent deze waarde door de dikte van het isolatiemateriaal (in meter) te delen door de lambdawaarde die op de verpakking van het isolatiemateriaal is terug te vinden. In de winkel waar je de materialen koopt, kan je dus zelf berekenen hoe dik je het isolatiemateriaal moet aanbrengen.

Tip: Zeer simpel uitgedrukt: hoe lager de lambdawaarde (W/mK), hoe beter het isolatiemateriaal.

Aantonen

Wie zijn best doet om ervoor te zorgen dat zijn dakisolatie aan de norm voldoet, wil dat bij eventuele controles uiteraard kunnen aantonen. De aanwezigheid van stevige dakisolatie of zoldervloerisolatie bewijs je aan de hand van het energieprestatiecertificaat (afhankelijk van de regio heet dit  EPC/PEB/CPE), het postinterventiedossier, het bouwplan, lastenboek of met de factuur van de isolatie. Heb je geen enkel bewijs, dan kan je voor de prijs van zo’n 200 euro, een beoordeling van je dakisolatie laten opmaken door een energiedeskundige.

Opgelet! Is de dakisolatie of zoldervloerisolatie niet zichtbaar, dan moet je zelf een stuk van het dak of de plafondafwerking openbreken. Dit mag de deskundige niet zelf doen.

Aandachtspunten

  • Woon je in een appartement en voldoet het dak van het appartementsgebouw niet, dan krijgt ieder appartement hetzelfde aantal strafpunten.
  • Verhuur je een woning en staat die een jaar of langer geregistreerd als ongeschikt, dan riskeer je een boete.
  • Kamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld.
  • Wordt je zolder niet gebruikt of verwarmd, dan volstaat het om de zoldervloer goed te isoleren.

 

Ecokrediet

Ontdek nu het Ecokrediet van Beobank en simuleer uw lening online

Simuleer uw lening

Hoe kunnen we u helpen?