Inkomstenbeleggen wordt populairder
Door Invesco, fondsbeheermaatschappij
Het concept ‘inkomstenbeleggen’ heeft sterk aan populariteit gewonnen sinds spaarders door de wereldwijde financiële crisis veilige inkomstenbronnen kwijtraakten. Denk maar eens terug aan wat uw spaarrekening vijftien jaar geleden opleverde. Dus wat houdt inkomstenbeleggen in en kan het voor u een goede keuze zijn?
Inkomstenbeleggen betekent de voorkeur geven aan beleggingen die aantrekkelijke inkomsten kunnen opleveren, hoger dan de rente op traditionele spaarrekeningen. Meestal betekent dit beleggen in obligaties, vaak uitgegeven door bedrijven, en in aandelen die dividend uitkeren. Dit levert uiteraard extra risico op, maar juist dit risico kan, mits zorgvuldig beheerd en met een brede spreiding van beleggingen, uw inkomsten verhogen en zelfs uw vermogen doen groeien.
Terugblikkend naar de markten van het afgelopen jaar, in het bijzonder de obligatiemarkten, zien we dat het een bijzonder volatiele periode was. Voor veel aandelen- en obligatiemarkten was vorig jaar zelfs het slechtste kalenderjaar sinds de financiële crisis van 2008. De markten hadden last van een vervelende combinatie van toenemende politieke spanningen (zoals de relatie tussen de Verenigde Staten en China, en dichter bij huis, de brexitperikelen en de conflictueuze relatie van Italië met de EU), verslechterende economische gegevens en de Amerikaanse renteverhogingen.
Dit jaar, in elk geval in het eerste kwartaal, was het marktsentiment echter totaal anders, met forse stijgingen in veel obligatie- en aandelenmarkten. Dus wat is er veranderd?
Allereerst de draai van de Fed: de plotselinge verandering in de retoriek van Fed-voorzitter Powell, die eerst hintte op verdere renteverhogingen en daarna liet doorschemeren dat deze niet zouden plaatsvinden. Deze nieuwe vooruitzichten gaven de markten een enorme, kortdurende stimulans. Precies op hetzelfde moment dat de Fed deze draai maakte, stopte de opruiende retoriek en waren er signalen dat er mogelijk een handelsovereenkomst tussen de VS en China op handen is.
Hoe we ook naar de toekomst kijken, we moeten rekening houden met de waarderingen. Lijken obligaties en aandelen een goede waarde te hebben? Worden beleggers naar behoren beloond voor het nemen van risico of moeten ze zich richten op alternatieven met een lager risico, zoals cash en staatsobligaties, ook al leveren die minder op?
Toch zijn we ondanks het politieke risico behoorlijk optimistisch over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. De economische gegevens waren wisselend, maar al bij al denken we niet dat de wereldeconomie in een recessie zal vervallen. Hier en daar zijn er zelfs tekenen van verbetering.
Over het geheel genomen denken wij dat een gediversifieerde portefeuille van zorgvuldig geselecteerde inkomstengenererende beleggingen bij de huidige lage rentes van nut kan zijn voor een spaarder. De bedrijfsobligatie- en aandelenmarkten zijn de laatste tijd volatiel, maar in theorie zou de impact hiervan beperkt moeten ziin als uw beleggingshorizon meer dan een jaar of twee is.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.