Batibouw 2021 gaat helemaal virtueel … en wordt gratis!
Ga voor Batibouw dit jaar niet naar Brussels Expo, maar blijf lekker thuis en breng een bezoek via uw pc, tablet of smartphone....
Sinds maart 2020 staat ons leven op zijn kop, zowel privé als professioneel. Toen het coronavirus ons een eerste keer in lockdown dwong, begonnen veel mensen te telewerken. Ineens was onze woning ook ons kantoor. Dat kon niet zonder gevolgen blijven voor onze energiefactuur. En de impact houdt aan, door de huidige coronamaatregelen en avondklok.
Als gezinnen thuis werken en ook in hun vrije tijd vrijwel nergens naartoe kunnen, is het logisch dat ze thuis meer verbruiken. Het licht brandt al van ’s ochtends vroeg, de hele dag lang. De winter was kouder dan de we laatste jaren gewoon zijn. Onze computers en andere toestellen verbruiken meer stroom. Het forfait van uw telefoontarief was waarschijnlijk sneller opgebruikt dan anders. ’s Middags en ’s avonds eten we meer thuis en dus koken we ook meer zelf. Dat de elektriciteit- en gasfacturen hoger uitvallen dan de vorige jaren, is dus niet echt verbazend. Wat kunt u eraan doen?
Enkele praktische tips helpen u om de stijging van uw verbruik onder controle te houden. Schakel bijvoorbeeld alle toestellen (tv, computer, …) volledig uit als u ze niet gebruikt. Verwarm en verlicht alleen de kamers die u echt nodig hebt. Wacht niet tot uw eindafrekeningsfactuur eraan komt om al een reserve aan te leggen. Probeer in de mate van het mogelijke elke maand een bedrag opzij te zetten, voor uw grotere energiekosten, maar ook voor andere onverwachte extra uitgaven.
Het aantal Belgen dat in aanmerking komt voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit is met bijna een half miljoen gestegen. Deze federale maatregel loopt tot eind 2021 en wordt volgend jaar misschien verlengd. Het sociaal tarief geldt nu ook voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, zoals gepensioneerden, éénoudergezinnen in financiële moeilijkheden en personen met een laag inkomen. Hebt u er geen recht op? De coronacrisis belet u niet om van energieleverancier te veranderen. Wist u dat u op elk ogenblik kunt overstappen, zonder verbrekingsvergoeding? Vergelijk dus zorgvuldig en kies de leverancier die het voordeligste is en/of u het meeste biedt in uw situatie.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.