Hoe brandveilig is jouw woning? 3 tips om je woning veiliger te maken
In België vinden er jaarlijks 20.000 woningbranden plaats. Slechts de helft van de Belgische woningen is uitgerust met één of meerdere rookmelders.
Volgens de meest recente Notarisbarometer is de gemiddelde waarde van een woonhuis in België gedurende 2018 met bijna 5% gestegen. We betalen nu gemiddeld 251.584 euro voor een huis, 4,7% meer dan in 2017. Die prijs verdoezelt een aantal regionale verschillen. In Vlaanderen betaalden kopers gemiddeld 277.304 euro voor een woning (+3,8%), in Wallonië 189.257 euro (+3,7%). In het Brussels Gewest gingen woningen gemiddeld voor 450.000 euro van de hand. Volgens notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be, blijft de vraag naar woningen groot. “Vooral jongeren tot 35 jaar grijpen hun kans om een woning te kopen en een relatief goedkoop woonkrediet aan te gaan dankzij de aanhoudend lage rentevoeten”, luidt het.
Zullen de woningprijzen blijven stijgen in 2019? En zullen de rentevoeten zo laag blijven? De eerste vraag is het moeilijkst te beantwoorden. De internationale kredietbeoordelaar S&P Global Ratings verwacht dat de Belgische woningprijzen blijven stijgen, zij het iets minder hard in 2019 en de komende jaren in vergelijking met afgelopen jaar. Met name 2,8% in 2019, 2,3% in 2020 en 2,0% in 2021. Daarnaast zijn er ook altijd doemscenario’s te vinden die stellen dat de Belgische woningmarkt oververhit is en aan een correctie toe is, maar dat blijven roepers in de woestijn. Het lijkt meer waarschijnlijk dat de Belgische vastgoedmarkt stabiel is en momenteel inflatiebestendig is (de inflatie bedroeg 2,17% in februari).
In de VS heeft de Federal Reserve de rente het voorbije jaar in vier stappen verhoogd, maar in Europa blijven de rentetarieven historisch laag, zeker tot in de zomer van 2019, liet de Europese Centrale Bank (ECB) weten. Maar dan hebben we het over de kortetermijnrente.
De rente van hypothecaire kredieten met vaste rentevoet volgt de evolutie van de Europese langetermijnrente en die vertoont een stijgende tendens. Dat komt omdat de ECB in januari is gestopt met het opkopen van overheidsobligaties. Daardoor blijven er meer obligaties op de markt, waardoor de obligatiekoersen dalen en de langetermijnrente stijgt. De verwachting is dan ook dat woonkredieten duurder zullen worden in de loop van 2019 en de komende jaren. Maar tot nog toe (eind februari 2019) is er op de markt nog niets van te merken en blijft de gemiddelde rente volgens de Rentebarometer onder de 1,5% voor leningen met vaste rentevoet op 10 jaar en op 2,47% voor leningen met vaste rentevoet op 30 jaar (beide met een quotiteit van 0-80).
Ben je van plan om een woning te kopen, beschik je over de nodige middelen en aflossingscapaciteiten, dan is het wel degelijk een goed moment om een woonst te verwerven.
Je kan kiezen voor een variabele of een vaste rentevoet, maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Met een vaste rentevoet kies je voor zekerheid. Als de rente de komende jaren stijgt, zit je safe: de rentevoet is gewaarborgd voor de loop van de lening. Wil je de laagst mogelijke rentevoet, kies dan voor een variabele, maar hou er rekening mee dat je lening afbetalen in de komende jaren iets duurder kan worden. Je kan dat wel ondervangen door te kiezen voor een variabele looptijd: dan blijf je gewoon evenveel per maand betalen, maar je betaalt langer af. Wanneer de rente terug daalt, betaal je dan weer minder lang af. Je kan tenslotte ook opteren voor een semi-variabele rentevoet, met een eerste periode waarin de rentevoet vast is en een tweede periode waarin de aflossing om de vijf jaar verandert naargelang de rente-evolutie.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.