Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Afschaffing woonbonus

Snel beslissen is de boodschap

woonbonus

De woonbonus geeft eigenaars van een woning in Vlaanderen een belastingvermindering tijdens de looptijd van hun hypothecaire woonlening. Maar dat voordeel verdwijnt binnenkort. “We verschuiven tijdens deze bestuursperiode het fiscale voordeel van het ‘hebben’ van een woning naar het ‘verwerven’ ervan. De woonbonus – die de huizen duurder heeft gemaakt – laten we uitdoven”, zo staat in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. Vanaf 1 januari 2020 verlagen ook de registratierechten op de aankoop van een enige, eigen woning van 7 procent naar 6 procent en van 6 procent naar 5 procent bij een ingrijpende energetische renovatie.

Weinig tijd

Wie nog van de woonbonus wil genieten, moet snel handelen. Als criterium geldt de datum van de akte, niet de datum van de verkoopovereenkomst (het compromis). Maar tussen het compromis en het verlijden van de akte moet je toch rekenen op twee à drie maanden vooraleer de notaris alle nodige documenten heeft verzameld. De akte moet ten laatste op 31 december 2019 verleden zijn om nog te kunnen genieten van de woonbonus. Dat kan al snel duizenden euro’s verschil opleveren, want het voordeel van de woonbonus is veel groter dan de compensatie van de registratierechten. Zeker voor koppels, aangezien de Vlaamse woonbonus per belastingplichtige wordt toegekend. Bij nieuwbouw verlies je de woonbonus en geniet je niet van de lagere registratierechten, want hier blijft 21 procent btw van toepassing. Kopers van een woning mogen dus niet twijfelen: snel een lening voor een woonkrediet aanvragen en de akte laten opmaken is de boodschap. De Vlaamse regering verzekert dat kopers ofwel van de woonbonus ofwel van de lagere registratierechten kunnen genieten. Voor alle duidelijkheid: voor de lopende contracten verandert er niets en blijft de woonbonus doorlopen.

Federale woonbonus blijft

Sinds de zesde staatshervorming is de woonbonus van de eerste woning een bevoegdheid van de gewesten. Maar de woonbonus van een tweede woning (bijvoorbeeld een vakantieverblijf of opbrengsteigendom) blijft wel federale materie. Dat impliceert dat de woonbonus bij een woonlening voor een tweede woning gewoon behouden blijft na 1 januari 2020. Voorlopig verandert hier niets aan.

Brussel en Wallonië

In Wallonië is de woonbonus al sinds 1 januari 2016 verdwenen. De Waalse overheid heeft wel een ander voordeel op hypothecaire kredieten bedacht om de aankoop van de enige, eigen woning te ondersteunen. Wie een woonlening van minstens tien jaar afsluit, krijgt een wooncheque of zogenaamde chèque habitat. Deze korting wordt elk jaar berekend op basis van het netto belastbaar inkomen en het aantal kinderen ten laste. Wie meer verdient, ontvangt minder korting.

 Brussel schafte de woonbonus op 1 januari 2017 af. Net zoals nu in Vlaanderen gebeurt, werd dit gecompenseerd met lagere registratierechten. Tot en met een aankoopbedrag van 175.000 euro betaal je in Brussel namelijk geen registratierechten. De woning mag wel maximaal 500.000 euro kosten, anders gelden de gebruikelijke 12,5 procent registratierechten. 

 

   

Hoe kunnen we u helpen?