Woelige tijden
“Het is een heel volatiele periode geweest op de beurzen,” geeft Van Nieuwenhuyze toe. “Nochtans hebben de beurzen de laatste twee jaar heel goed gepresteerd. Sinds het hele Griekenlandverhaal heerst er echter een nervositeit die blijft aanslepen.”
De beleggers zien veel redenen om ongerust te zijn. China kampt bijvoorbeeld met een groeivertraging. Vergeleken met Amerika of Europa kunnen ze nog altijd cijfers voorleggen die veel beter zijn, maar in de hoofden van de beleggers gaat het toch minder goed. De pogingen van de Chinese Centrale Bank om een beetje meer stabiliteit in de markt te brengen, waren bovendien heel primitief. Ze hebben twee dagen na elkaar de yuan gedevalueerd, wat bij veel beleggers in het verkeerde keelgat geschoten is.”
Rentestijging
“In Amerika is er dan weer de hele discussie rond de rentestijging. Janet Yellen, de voorzitter van de Centrale Bank, kondigt al anderhalf jaar aan dat ze die zal doorvoeren maar telkens stelt ze het weer uit. Het gevolg is dat de markten niet meer weten wat ze kunnen verwachten. De beleggers vragen zich op de duur af of er een verborgen agenda is. Is de economische situatie misschien niet zo goed als ze lijkt?
Verder hebben we dan nog de vluchtelingencrisis in Europa, Tsipras die opnieuw op hete kolen zit, de opkomst van de politieke partij Podemos in Spanje, de lijken die bij Volkswagen uit de kast gevallen zijn, dat zorgt allemaal voor turbulentie.”
Met dank aan de dollar
“We gaan ervan uit dat de Amerikaanse renteverhoging er uiteindelijk wel zal komen, misschien nog dit jaar of anders begin volgend jaar. Dat zal de nodige gevolgen met zich meebrengen. De dollar zal nog steviger worden, wat nefast zal zijn voor de Amerikaanse grondstoffen en export maar wat dan weer gunstig zal zijn voor de Europese uitvoer.
Als we momenteel meer de nadruk leggen op aandelen dan op obligaties heeft het ook daarmee te maken. Vooral de opkomende markten zullen onder druk komen bij een Amerikaanse rentestijging. De kans bestaat dat sommige van die kleinere landen hun munt zullen moeten devalueren om het hoofd te bieden aan een sterkere dollar. Dat zou een rem zetten op de groei en de beurzen in de opkomende markten.”
Opportuniteiten
“De waarheid is dat er in Europa heel wat capaciteiten en mogelijkheden zijn om verder te groeien. De groei gaat traag maar ze is wel stabiel. De ondernemingen doen het over het algemeen uitstekend, vooral bedrijven die aan export doen. De koers van de euro zit zeer goed. De Europese beurs heeft de komende maanden dus zeker nog veel potentieel te bieden. De koers-winstverhoudingen zijn positief en ook de winstmarges zijn nog veel interessanter dan bijvoorbeeld op de Amerikaanse markt.
Ondertussen is het vertrouwen ook weer teruggekeerd op Azië, China en Japan. We zien dat bepaalde fondsen die zich daarop focussen de voorbije weken goed gepresteerd heb-ben. Om het in wielertermen uit te drukken: we rijden een bergrit en geen vlakke tijdrit, en dat zal ook de komende twee jaar zo blijven. We zullen met de nodige volatiliteit blijven kampen. Maar volatiliteit brengt per definitie ook opportuniteiten met zich mee. Het belangrijkste is om het hoofd koel te houden als zich schommelingen aandienen.”
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.