Inflatie Europa
De kans bestaat dat de Europese Centrale Bank zijn beleid van kwantitatieve versoepeling (QE) zal moeten blijven hanteren om zo de Europese inflatie aan te wakkeren....
Deze maand ging in Brussel de 10de editie door van Finance Avenue. Dat is een beurs waar financiële instellingen beleggers informeren over hun aanbod. Je vindt er ook een aantal beursgenoteerde bedrijven die zich voorstellen aan het beleggerspubliek. Beobank was er ook om klanten en potentiële klanten te informeren over beleggingsmogelijkheden.
Zo’n initiatief is lovenswaardig. Wij Belgen hebben immers meer dan ooit nood aan informatie over beleggen. Sparen kunnen we al, of toch de meesten onder ons. Maar wat we sparen blijft vervolgens, en soms zelfs jaren, op een “slapende” spaarrekening staan. Dat is onverstandig, want zo brengt ons geld nauwelijks wat op. Vaak kan het rendement zelfs de inflatie niet bijbenen. In zo’n geval sparen we ons arm.
Is het dan onverstandig om te sparen? Natuurlijk niet! In tegenstelling tot sommige politici en nogal wat economen ben ik van mening dat wie wat kan sparen dat hoort te doen. Op die manier bouw je een reserve op voor wanneer het wat minder goed zou gaan. Maar het is echt niet verstandig om de centen die je spaart voor later, bijvoorbeeld voor je pensioen, vervolgens te laten roesten op je spaarboekje.
De rente staat nu al erg laag, maar zal wellicht nog vele jaren laag blijven. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft immers al aangekondigd dat men wellicht extra inspanningen zal doen om de rente laag te houden en de inflatie te doen stijgen. Op die manier wil men het probleem aanpakken van de te hoge schuldgraad van de landen in de eurozone. En ook al is die lage rente voordelig voor onze staatsschuld, ze heeft ook tot gevolg dat spaarders en renteniers erop achteruit gaan.
Is er dan geen uitweg? Natuurlijk wel! De oplossing heet diversificatie. In plaats van enkel te sparen op een spaarboekje moeten we onszelf verplichten om op zoek te gaan naar beleggingsinstrumenten die, hoewel ze meer risico’s inhouden, op lange termijn meer opbrengen dan cash. Aandelen komen dan vanzelfsprekend in het vizier. Misschien bent u geen fan van de beurs omdat u het risico niet aandurft of omdat u in het verleden negatieve ervaringen opdeed met een belegging in aandelen. De aandelenmarkten durven inderdaad al eens wispelturig te zijn, maar op lange termijn brengt een gespreide portefeuille in aandelen wel degelijk veel meer op dan cash of een belegging in andere activa.
In het boek “De beursbijbel” dat ik schreef met Gert Bakelants, de hoofdredacteur van De Belegger, geven we een grafiek mee die toont hoeveel een belegging sinds 1802 opleverde. Eén dollar belegd in 1802 was begin 2014 al meer dan 930 dollar waard! Daarvoor waren niet eens fenomenale rendementen nodig. Gemiddeld bracht een belegging in aandelen over die lange periode 6,70 procent per jaar op bovenop de inflatie. Een belegging in cash leverde daarentegen nauwelijks wat op en zelfs een “belegging” in goud leverde jaarlijks amper 0,6% op bovenop de inflatie.
Ik hoop dat dit u ertoe kan aanzetten om een eerste belegging in aandelen te overwegen. Als u vreest voor onheil (terrorisme, economische malaise, vluchtelingenprobleem,…) dan dient u te beseffen dat we sinds 1802 ook heel wat (Wereld)oorlogen, recessies en andere crisissen hebben gekend. Het verhinderde de wereld niet om te blijven bestaan en het hield ondernemers en bedrijven niet tegen om te blijven investeren.
Beleggen doet u uiteraard steeds enkel met verstand van zaken. Informeer u bij uw bankier over de risico’s. Ga na waarvoor u spaart: dat is belangrijk om in te schatten wanneer u het gespaarde geld nodig heeft. Spreid steeds uw beleggingen, in diverse activa (bij voorkeur in fondsen), maar ook in de tijd (dus op geregelde tijdstippen). Laat u nooit leiden door emoties (angst en hebzucht), maar handel doordacht en rationeel. Op termijn is dat de beste garantie om een goed beleggingsresultaat te kunnen neerzetten. Veel succes!
Pascal Paepen
Columnist & Docent Bank en Beurs aan de KU Leuven, Campus Brussel en de Thomas More Hogeschool
Wilt u ook meer uit uw spaargeld halen? Bespreek met uw Beobank adviseur hoe u dit best kan aanpakken.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.