Is een brandverzekering verplicht?
Verplicht België haar inwoners om een woonverzekering te nemen? Beobank legt uit.
Gladde wegen, vroeg donker, mist: de winter is een gevaarlijk seizoen voor motorrijders. Het zal dan ook niemand verbazen dat velen hun motor tijdens de koudste maanden van het jaar op stal laten. Voor een geslaagde overwintering neemt u de volgende voorzorgsmaatregelen.
Concreet kunt u dankzij de volgende acht tips onaangename verrassingen en meerkosten vermijden in de lente.
1. Maak uw motorfiets grondig schoon.
Zoutresten of vogelpoep kunnen de lak of de verf aantasten en roest in de hand werken. Ontvet de motor en de uitlaat met aangepaste schoonmaakproducten. Om uw motorfiets mooi te houden, brengt u een olie op siliconenbasis (zoals WD40) aan op de metalen of verchroomde onderdelen, een autowas op het gelakte koetswerk en een polijstmiddel op de kunststof en rubberen onderdelen.
2. Vervang de motorolie.
Door de olie te verversen, voorkomt u dat de onverbrande fracties en zuurresten, die zich tijdens het rijden gevormd hebben, de motor zouden beschadigen terwijl hij ’s winters stilstaat en bij het heropstarten.
3. Tank uw motor vol.
Door de tank te vullen, voorkomt u dat de binnenkant van de tank gaat roesten. Door een brandstofdegeneratieremmer toe te voegen, wordt de brandstof niet afgebroken en vermijdt u de vorming van bezinksel dat schadelijk kan zijn voor de motor.
4. Bereid de batterij voor.
De batterij is essentieel om uw motor in het voorjaar weer te kunnen starten. Daarom is bijzondere voorzichtigheid geboden. Verwijder ze en bewaar ze op een koele, droge plaats. Vul een conventionele batterij bij met gedemineraliseerd water en/of herlaad ze indien nodig.
5. Maak de ketting schoon en smeer ze.
De ketting is een bijzonder gevoelig onderdeel. Maak ze voor de winter grondig schoon om alle resten te verwijderen en ze te smeren. In geval van een bijzonder lange winter kan het zelfs raadzaam zijn ze in een bad met smeermiddel te bewaren. Vergeet ook niet alle lagers te smeren.
6. Kies de geschikte plek om uw motor te stallen.
Kies een droge en geventileerde plaats om condensatie en vochtophoping te voorkomen. Een beschermhoes helpt om uw motorfiets tegen stof te beschermen, maar let erop dat ze niet hermetisch afgesloten is, zodat condensatie kan ontsnappen.
7. Pomp de banden op en spaar ze.
Pomp uw banden op om de spanning iets te verhogen, vooral als u ze niet regelmatig kunt controleren; zo kunt u vervorming voorkomen. Om dezelfde reden zet u de motor best op de pikkel of op een motorlift.
8. Denk aan uw verzekering.
Als u tijdens de winter uw motor niet gebruikt, zoek dan uit of het mogelijk is uw verzekering op te schorten. Met de motorverzekering van Beobank* gebeurt dit automatisch dankzij de overwinteringsoptie. Dan blijft uw motor tussen 1 december en 31 maart van de weg.
ACM Belgium NV – Koning Albert II-laan 2 - 1000 Brussel
Verzekeringsonderneming toegelaten onder nr 0964 - RPR 0428.438.211 Brussel – IBAN BE43 3101 9596 0601 - BIC BBRUBEBB
www.acm.be
Informatie over Beobank als verzekeringstussenpersoon: Beobank NV/SA, Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, verbonden verzekeringsagent van ACM Insurance voor de Beobank Motorverzekering.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.