5 budgetbeheertips om zelfs onverwachte gezinsuitgaven op te vangen
Is uw budget vaak sneller op dan de maand om is? Door uw gezinsbudget goed te beheren, krijgt u vanzelf een beter inzicht in uw uitgaven. Wij geven 5 handige tips.
Als twintiger of dertiger krijg je vaak te maken met hoge vaste maandelijkse kosten, zeker wanneer er gezinsuitbreiding aankomt. Dat maakt sparen niet altijd even evident. Bovendien is enkel sparen niet altijd meer de meest interessante keuze. Door te starten met beleggen kan je je vermogen op een aanvullende manier opbouwen. Bovendien kan dat zelfs al met kleine bedragen. Maar hoe begin je daaraan? Wij geven je 5 tips.
Als jongere heb je het grote voordeel dat de tijd aan je kant staat. Je hebt dus tijd genoeg om je belegging te laten renderen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat beleggen altijd een bepaald risico inhoudt. De waarde van je belegging zal stijgen, maar waarschijnlijk af en toe ook dalen, en je bent nooit zeker van de waarde van je eindkapitaal.
Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken op welke manier je wil beleggen: in aandelen, obligaties, een dakfonds, of misschien simpelweg door aan pensioensparen te doen. Ook dat is immers een toegankelijke vorm van beleggen: je zet geld opzij voor later én geniet nu al van een interessant belastingvoordeel. Je kan hierbij kiezen tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. Verder is het belangrijk om na te gaan hoeveel je wil en kan investeren. Beleg enkel geld dat je kan missen en hou steeds een financiële buffer achter de hand voor onvoorziene omstandigheden. Met een periodiek beleggingsplan beleg je stap per stap, dat kan al vanaf € 50 per maand.
Je risicoprofiel (defensief, neutraal of speculatief) bepalen is bijna altijd de eerste stap in het beleggingsproces. Je bankadviseur kan je hierin bijstaan. Op basis van je profiel kan je dan een juiste strategie uitkiezen.
Ook je doelen zijn belangrijk om bij stil te staan. Hoeveel geld wil je investeren? En vanaf welk rendement vind je dat je investering genoeg heeft opgebracht? Het is slim om al van bij het begin financiële doelen te stellen.
Het spreekwoord ‘op twee paarden wedden’ geldt ook als je belegt. Zo spreid je je risico’s én maak je meer kans op rendement. Daarom zijn beleggingsfondsen zo populair. Door te beleggen in een fonds, beleg je namelijk in tal van aandelen en/of obligaties.
Je spreidt je risico’s nog meer door ook je stortingen te spreiden. Zo kan je maandelijks een klein bedrag storten in plaats van bijvoorbeeld 1x per jaar een groot. Het hangt van je specifieke situatie af welke strategie het best werkt voor jou. Een groot bedrag in één keer storten kan interessant zijn om van opportuniteiten op de markt te profiteren, maar door je investering gestaag op te bouwen loop je minder kans om in de schulden te raken én vermijd je het risico op een slechte beurstiming.
Beleggen begint eigenlijk bij je dagelijks budgetbeheer. Want wie te veel uitgeeft, houdt te weinig over om te beleggen. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is en waar je graag geld aan uitgeeft. Zo ontdek je meteen welke uitgaven je moeiteloos kan schrappen en hou je vanzelf genoeg geld over om periodiek te beleggen.
We haalden het hierboven al aan: beleggen is niet iets waarmee je snel rijk wordt. Maar wie vroeg begint en systematisch belegt, heeft natuurlijk wel meer tijd om zijn vermogen op te bouwen. En dat kan dus al met kleine bedragen, want wie jaar na jaar maandelijks € 50 belegt, kan op het einde van de rit aan een flink bedrag zitten én hopelijk een mooi rendement, al hangt dat natuurlijk ook af van je risicoprofiel. Zo zal een defensief profiel waarschijnlijk op een iets lager rendement kunnen rekenen, in tegenstelling tot een dynamischer profiel. Als jongere heb je de belegde bedragen vaak ook niet meteen nodig, waardoor je je opbrengst opnieuw kan beleggen. Dit noemen we het kapitalisatie-effect.
Wil je zelf ook starten met beleggen en zit je met vragen? Ontdek onze beleggingsaanpak. Liever persoonlijk advies? Je Beobank-adviseur staat voor je klaar.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.