Wanneer verantwoordelijkheid rijmt met winstgevendheid
Bedrijven die zich inzetten voor meer duurzaamheid beperken hun risico’s en vergroten hun kansen op succes op lange termijn.
Beleggers hebben voor hun beslissingen lange tijd uitsluitend financiële criteria gehanteerd. Voor het onderscheid tussen “goede” en “slechte” beleggingen waren alleen de economische prestaties van het bedrijf belangrijk. Hoe scoort het bedrijf financieel? Hoeveel winst boekt het? Maar nu winnen extra-financiële criteria geleidelijk aan belang. Deze zogeheten ESG-criteria (voor ecologie, sociaal ondernemen en governance) geven beleggers een goed idee van de duurzaamheidsscore van een bedrijf. Voor bewuste beleggers wordt die score steeds belangrijker!
De ESG-criteria zijn uitgegroeid tot de norm voor het beoordelen van “duurzame” beleggingen. Ze vormen een aanvulling op de klassieke financiële analyse. De ESG-criteria lichten een bedrijf door vanuit drie fundamentele invalshoeken:
Het is heel goed mogelijk dat een beleggingsproduct niet even goed scoort op alle criteria en dat het beeld uiteindelijk genuanceerd is. Misschien is bedrijf X “ecologisch” een koploper, maar presteert het “sociaal” zwak en matig inzake governance.
Het is geen toeval dat de ESG-checklist aan belang wint, want “groen” beleggen zit in de lift. De reden is eenvoudig: beleggers willen weten waar hun geld naartoe gaat. Sluiten hun beleggingen aan bij hun waarden? Ruimt de onderneming in haar strategie voldoende plaats in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en maakt ze duurzame keuzes? De ESG-criteria, die aansluiten bij de Sustainable Development Goals van de VN, bieden concrete antwoorden op al deze vragen.
Bij de extra-financiële indicatoren horen vaak allerlei labels, scores of indexen. Maar er zijn te veel en te uiteenlopende indicatoren. Talrijke actoren - die niet altijd even betrouwbaar zijn - zweren bij hun eigen criteria en evaluatiemethode. Dit maakt het voor beleggers moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen en de criteria correct toe te passen. Ook Europa heeft dit ingezien. De Europese instanties werken aan een gemeenschappelijk kader om te bepalen welke activiteiten duurzaam zijn en wanneer een belegging aan de ESG-principes voldoet. De concrete uitwerking van deze “green deal” wordt verwacht tegen 2021 …
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.