Mobiliteit in de stad? Combineer transportmiddelen!
De eigen wagen gebruiken ligt voor de hand, maar door de stad reizen kan ook heel anders: met het openbaar vervoer, de fiets, scooter of...
Veel Belgen (her)ontdekken hoe interessant fietsen is: in de stad of op het platteland, om dagelijks te pendelen of om op zondagnamiddag een tochtje te maken. De snelle groei van het aantal fietsen op onze wegen is minstens voor een stuk te danken aan de elektrische modellen. Fietsen met elektrische ondersteuning worden steeds krachtiger en beter uitgerust om fietsers precies te bieden wat ze wensen: een laag gewicht, forse ondersteuning, slimme sensoren, “walk assist” of een motor die u laat rijden zonder dat u zelf nog moet trappen. Het aanbod is nu heel ruim, maar al die e-bikes verschillen onderling sterk. Voor elk type e-bike geldt een eigen reglementering, met gevolgen voor veiligheid en verzekering. Waar moet u op letten?
Het verkeersreglement is vrij duidelijk: een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is niet verplicht voor alle elektrische fietsen die boven 25 km/u geen ondersteuning bieden. Daarbij maakt het niet uit of uw fiets alleen uw eigen trapinspanning versterkt, dan wel volledig zelfstandig rijdt, dus met een krachtigere motor (een zogeheten “gemotoriseerde fiets”). Maar let op: dit betekent niet dat u geen verzekering nodig hebt! Want bij een ongeval of schadegeval moet u nog altijd de materiële schade of lichamelijke letsels vergoeden die u aan anderen hebt aangebracht. Hoe lost u dat op? Met uw familiale verzekering, een polis die u in dit geval voldoende beschermt. En dus zelfs onmisbaar is! Lees er zeker even uw verzekeringscontract op na of vraag aan uw verzekeringsmaatschappij of makelaar of alles in orde is.
Weet u wat een “speedpedelec” is? Dat zijn rijwielen met een krachtige motor (met een vermogen tot 4 000 W) die ondersteunen tot 45 km/u. Hebt u er zo eentje? Dan moet u misschien een speciale verzekering afsluiten. Dat hangt af van het type ondersteuning van uw e-bike. Gaat het om gewone trapondersteuning? Dan hebt u, net zoals bij een “klassieke” elektrische (of gemotoriseerde) fiets, genoeg aan uw familiale BA-verzekering. Kijk dus zeker meteen na of uw verzekeringscontract volledig in orde is. Maar als de motor van uw speedpedelec autonoom functioneert - dus als u niet meetrapt om uw tweewieler te laten vooruitgaan - dan is het een heel ander verhaal. In dat geval bent u verplicht om een BA-verzekering voor bromfietsen af te sluiten.
Speedpedelecs zijn niet alleen op verzekeringsgebied een buitenbeentje. U bent bijvoorbeeld ook verplicht om het verkeersreglement voor bromfietsen na te leven, terwijl dit voor de “klassieke” elektrische of gemotoriseerde fietsen niet het geval is. Als u op een e-bike stapt die u sneller kan laten rijden dan 25 km/u, moet u bijvoorbeeld over een rijbewijs beschikken. En die verplichting geldt zowel voor modellen die autonoom rijden als voor e-bikes waarop u lustig moet meetrappen. Waar u ook niet buiten kunt: uw e-bike inschrijven bij de DIV. En vergeet zeker ook uw helm niet! Bij “klassieke” of gemotoriseerde elektrische fietsen (ondersteuning tot maximaal 25 km/u) is zo’n helm weliswaar niet verplicht, maar wel absoluut aan te raden. Dat geldt gewoon voor alle soorten tweewielers …
Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.