Welke nieuwe consumptiegewoonten kunnen we aannemen met kerst?
Het coronavirus haalt ons hele leven overhoop, maar is misschien ook een kans om met Kerstmis “anders” te gaan consumeren
De winter is vaak een periode waarin tal van verenigingen op zoek gaan naar giften. En dat is dit jaar zeker niet anders. Ook tijdens de huidige gezondheidscrisis die wordt veroorzaakt door het coronavirus, worden giften gevraagd, onder meer voor ziekenhuizen, zorgverleners, daklozen, vluchtelingen of de meeste kwetsbare mensen uit onze samenleving. Wil je ook graag een gift doen? Hoe maak je dan je keuze uit al die goede doelen? En vooral: hoe weet je dat jouw geld goed gebruikt zal worden?
Heb je een goed doel en een vereniging gekozen die je een warm hart toedraagt? Dan kun je vervolgens nagaan of die vereniging lid is van de VEF of de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving. De VEF werd in 1996 opgericht door enkele belangrijke spelers uit de sector en wil de bevolking de waarborg van morele kwaliteit bieden in de fondsenwerving, het inzamelen van giften en de transparantie van de rekeningen van de organisaties. Voor ieder lid van de VEF kun je een beschrijvende fiche en een samenvatting van de jaarrekening raadplegen. Hoe werkt de vereniging? Hoeveel geld wordt er jaarlijks ingezameld? Hoe zit het met de activa en het vermogen? Kortom, alle informatie binnen handbereik. Zo ben je in enkele klikken zeker van de gegrondheid van jouw gekozen goede doel.
Het ideale seizoen om een gift te doen? Dat bestaat niet. Verenigingen die strijden tegen armoede, onrechtvaardigheid, kanker en voor tal van andere goede doelen, hebben onze steun voortdurend nodig. Vergeet ook niet dat een gift voor jou een fiscaal voordeel betekent: je krijgt een belastingvermindering van 60% voor giften vanaf 40 euro als ze aan alle voorwaarden voldoen. Je gift gedaan en klaar? Nee, want als donateur kun je een blijvende rol spelen. Je kunt immers contact houden met de vereniging in kwestie en vragen om de resultaten mee te mogen opvolgen, net als een echte investeerder. Hoeveel maaltijden heeft de vereniging geschonken? Hoeveel mensen werden geholpen door het project? Is de bouw van de waterput goed verlopen? Zo krijg je een concreet beeld van wat er met jouw gift gebeurt en wordt je keuze bevestigd. En dat geeft voldoening. Misschien volgt er dan nog wel een gift …
Beobank draagt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel. Samen met haar medewerkers toonde de bank bijvoorbeeld haar solidariteit en vrijgevigheid tijdens de huidige coronacrisis. En dat zal ze ook blijven doen. Zo steunde Beobank via de vzw United Fund for Belgium negen organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen, de strijd tegen armoede, mensen met een handicap en sociale integratie. Wil jij ook een gift doen aan de verenigingen die worden gesteund via United Fund for Belgium? Doe het dan meteen!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.