Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarvoor opletten als u een auto huurt?

Autoverhuur: waar moet u vooral op letten?

Welk merk en welk type?

De meeste autoverhuurbedrijven bieden een ruime keuze aan modellen en merken, vaak netjes ingedeeld per prijscategorie. Hoe zorgvuldig u ook kiest, uiteindelijk ontvangt u meestal toch de sleutels van een ander model. Het enige wat telt, zijn de grootte en het type van de auto. Als u een vierdeurs personenauto of een 4x4 hebt gereserveerd, hoeft u echt niet met iets anders tevreden te zijn. Kijk dus vooral naar het aantal zitplaatsen en portieren van de auto en de grootte van de koffer.

 

Welke formule?

Onbeperkt aantal kilometers of niet? In het eerste geval betaalt u een forfaitair tarief, ongeacht de afstand die u aflegt; in het tweede geval betaalt u naast het basistarief een supplement per afgelegde kilometer. De tweede optie is voordeliger als u niet ver rijdt. Maar kijk het op voorhand na, want een onbeperkt aantal kilometers is meestal niet automatisch inbegrepen. Let dus op voor onaangename verrassingen!

 

Met of zonder volle tank?

Als u het voertuig ontvangt met een volle tank, rij dan nog even langs een tankstation en tank de auto vol vóór u hem weer inlevert. Anders rekent het verhuurbedrijf u het verschil aan en betaalt u daarvoor 2 of 3 keer meer dan aan de pomp. Goed om te weten: bij sommige verhuurders is een gratis volle tank in het basistarief inbegrepen.

 

Welke verzekeringen?

De verplichte BA-verzekering is altijd inbegrepen in het huurtarief. Vergeet niet om na te kijken of het voertuig in orde is: tussen de autopapieren dient altijd een verzekeringsbewijs te zitten. Waarschijnlijk stelt het verhuurbedrijf u ook een verzekering “voertuigschade” voor (CDW of Collision Damage Waiver) en een diefstalverzekering. Of zelfs een verzekering tegen schade aan de banden of de onderkant van de auto. Vraag goed welke verzekeringen inbegrepen zijn en voor welke u een supplement moet betalen. En hoeveel het eigen risico bedraagt (vaak een flink bedrag).

 

Met of zonder gps?

Ten slotte is er nog de kwestie van de extra opties, van een babystoel tot sneeuwbanden. Het belangrijkste accessoire is ongetwijfeld de gps, maar die blijkt vaak peperduur. Beschikt u zelf over een draagbare gps in België (of een goede navigatie-app op uw smartphone), dan neemt u die beter mee. Vergeet niet om eerst de wegenkaart van het bezochte land te downloaden. U bent dan veel goedkoper af dan wanneer u een gps ter plaatse huurt.

 

Hoe kunnen we u helpen?