Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Volatiele markten zorgen voor verliezen op de beurs

De beurzen hebben in verschillende delen van de wereld verlies geleden. Een aantal situaties zorgden immers voor volatiele markten. Een overzicht.

 

Europa

Het gebrek aan een eenduidige Europese sociaal-economische politiek begint te wegen op de Europese situatie. Italië en Frankrijk tonen geen tekenen van herstel terwijl de markten de resultaten van de kwantitatieve versoepeling gespannen afwachten. Ook de Griekse situatie blijft Europa zorgen baren. Maar ondanks de vertrouwenscrisis blijven beleggers aangetrokken tot Europa. De koers van de euro blijft immers gunstig en het beleid van Mario Draghi wordt gesteund.

Volgens onze analisten kunt u dan ook grotendeels optimistisch blijven over de huidige situatie op de Europese markten. Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Een groot aantal exportgerichte ondernemingen zoekt naar afzetmarkten met groeiperspectieven.

  • De laatste marktcorrecties hebben gezorgd voor gunstige koersen.

  • Door de lage olieprijzen gaat de ECB de Europese economie stimuleren door eurobonds uit te geven. Op die manier wil Mario Draghi erger voorkomen en het deflatiespook bestrijden. Zo zullen de Europese beurzen weer stijgen en de financiële markten het vertrouwen herwinnen.


Onze analisten blijven de voorkeur geven aan aandelenfondsen met lage volatiliteit. We raden dan ook fondsen aan die beleggen in bedrijven met een kleine marktkapitalisatie (small caps) die voordeel halen uit de ondersteuning van de ECB.

De Verenigde Staten

Na de laatste vergadering van de FED reageerden de financiële markten verrast door de afwachtende houding van de Amerikaanse centrale bank ten opzichte van de renteverhoging. Dat betekent niet dat de verhoging wordt uitgesteld, maar het toont wel aan dat de FED de impact van de dalende olieprijzen afwacht. Op de Amerikaanse markten concentreert u zich best op ondernemingen die:

  • Blijven groeien door nieuwe overnames

  • Hun eigen aandelen terugkopen

  • Profiteren van de economische groei en de verhoging van de koopkracht.


De sterke dollar en het bijhorende gevoel van rijkdom zorgen ook voor een verhoogde vraag naar vastgoed. Verder zullen bij een stijgende rente ook de marges voor de banken stijgen. Industriële bedrijven zoeken in de huidige situatie naar expansiemogelijkheden in regio’s die minder sterk beïnvloed worden door de zwakke economische groei. De verhoogde vraag naar vastgoed speelt in het voordeel van de transportsector (vrachtwagens, bestelwagens, koelwagens).

De groeilanden

Rusland, Venezuela en Colombia worden sterk beïnvloed door de olieprijzen. De sancties tegen Rusland hebben ook een invloed gehad op de waardevermindering van de roebel. Het geloof dat Rusland in moeilijkheden zal komen, beïnvloedt het beleid van banken die veel belegd hebben op de Russische markten (de Oostenrijkse bank Raiffeisen of la Société Générale). De oliecrisis beïnvloedt niet enkel de olie-exporterende landen, maar ook importerende landen die gevoelig zijn voor de vertraagde wereldwijde groei (Indonesië bijvoorbeeld). De renteverschillen (spread) op obligaties zijn ook veranderd in de groeilanden. Met de angst voor de verhoging van de Amerikaanse rente, blijft het belangrijk om de termijnrentestructuur (yield) op te volgen, zowel voor lokale deviezen als voor harde deviezen.

In de groeilanden is het volgens onze analisten interessant om te blijven beleggen in Azië. Een aantal zaken verdient speciale aandacht:

  • Infrastructuur in India

  • De verbetering van het waternetwerk in China

  • Technologische efficiëntie in Zuid-Korea en Taiwan


De voorkeur van onze analisten gaat uit naar fondsen met een lage volatiliteit of fondsen die in rechtstreeks verband staan met de Aziatische groei (ook in Japan).

Conclusie

De correcties op de Europese-, de High Yield- en de groeimarkten bieden investeringskansen. Onze analisten blijven de voorkeur bieden voor low beta-strategieën in Europa en in de groeilanden. Ze benadrukken ook het zoeken naar fondsen die profiteren van de economische groei in de VS (value-benadering).

 

Hebt u vragen over uw beleggingen? Contacteer uw Beobank beleggingsadviseur

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?