Autosalon: welke belastingen betaalt u voor uw wagen?
Een nieuwe auto kopen neemt een flinke hap uit uw budget. Maar die auto gebruiken al evenzeer. Een aanzienlijk gedeelte van wat uw auto u kost, vloeit rechtstreeks in...
Een enquête die Knack/Le Vif in november publiceerde, laat zien hoe weinig de Belgen over hun eigen pensioen weten. Drie personen op vier vinden dat het systeem ondoorzichtig is en dat ze te weinig informatie ontvangen. Nauwelijks één Vlaming op drie (33%) / één Franstalige op vijf (22%) zegt dat hij ongeveer weet hoeveel zijn wettelijk pensioen zal bedragen wanneer hij met pensioen gaat.
Welke bedragen zijn realistisch? Volgens het Planbureau bedraagt het gemiddelde pensioen in ons land minder dan 1.200 euro bruto per maand. Daarmee heeft de Belg een van de laagste wettelijke pensioenen in Europa. Het bedrag is echter sterk afhankelijk van iemands statuut. Een ambtenaar op rust mag elke maand rekenen op gemiddeld 2.300 euro bruto, een loontrekkende op 1.100 en een zelfstandige op slechts 800 (al deze bedragen gelden voor personen zonder gezinslast).
Drie statuten, drie pensioenen
Hoe krijgt u informatie over uw wettelijk pensioen?
Loontrekkenden ontvangen op 55 jaar automatisch een pensioenraming van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Zelfstandigen kunnen contact opnemen met het RSVZ voor een pensioensimulatie, maar die is slechts mogelijk vanaf 5 jaar vóór hun pensioenrechten beginnen te lopen. Ambtenaren kunnen een raming aanvragen vanaf de leeftijd van 57 jaar. Goed om te weten: via de interactieve website MyPension.be krijgt u online toegang tot uw pensioendossier, inclusief een betrouwbare simulatie van uw toekomstig pensioen.
Profiteer van de fiscale voordelen
Dé vraag die op ieders lippen brandt, luidt: hoe behoud ik mijn levensstandaard als ik met pensioen ga? En het beste advies? Zo vroeg mogelijk beginnen met het aanleggen van een aanvullend kapitaal. De regering heeft diverse systemen ingevoerd om u fiscaal te belonen als u geld opzijzet voor uw pensioen. Al deze fiscale voordelen zijn gebundeld in de 2e en 3e pensioenpijler. De 2e pijler betreft de sectorale en ondernemingspensioenen voor loontrekkenden. Zelfstandigen kunnen dan weer een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) opbouwen. De 3e pijler - het eigenlijke pensioensparen - is voor iedereen toegankelijk. Het fiscale voordeel bedraagt 30% van het gespaarde bedrag, met een maximum van 940 euro per belastingbetaler en per jaar.
Bij Beobank kan u terecht voor sparen in de derde pijler. Spreek erover met uw Beobank adviseur.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.