Is mijn tak 21-spaarverzekering ook beschermd door het Garantiefonds?
Wie een tak 21-spaarverzekering onderschrijft bij een Belgische verzekeraar, is beschermd door het Garantiefonds.
Bij een ‘stop loss’ verkoopt de trader zijn positie als de koers onder een bepaald niveau daalt. Bij een ‘take profit’ verkoopt hij zijn positie zodra de koers boven een afgesproken niveau stijgt. De orders worden getriggerd op het moment dat de voorafbepaalde koers heeft bereikt.
‘Take profit’-limietorders zijn vooral interessant voor traders die op korte termijn handelen. Door zijn ‘take profit’-koersniveau te bepalen, realiseert hij meteen zijn vooropgestelde winst, en stelt hij zich niet langer bloot aan de grillen van de markt. Voor investeerders met een langetermijnperspecief is het minder interessant: limietorders gaan immers gepaard met een kost, en bovendien kan het langetermijnpotentieel van de positie nog niet volledig benut zijn.
Voor ‘stop loss’-limietorders ligt de situaties iets anders. Zij dienen om het verlies op een positie te beperken. Dat ligt psychologisch immers vaak moeilijk. Een ‘stop loss’-order neemt de emotie weg uit de beslissing. Maar het kan ook een praktische reden hebben, bijvoorbeeld omdat de trader op vakantie is en zijn positie niet in het oog kan houden. Moest hij geen ‘stop loss’-limietorder vastleggen, dan kan hij in extremis zijn volledige investering in rook zien opgaan. De impliciete redenering van de trader is: als de koers tot dit specifieke niveau daalt, is er wellicht meer aan de hand, en is de kans groot dat het effect nog verder zal dalen. Hij wil zijn verlies dus plafonneren.
Dé cruciale vraag is hoe de trader het niveau van zijn limietorder bepaalt. Meestal schakelt hij de hulp in van technische analyse, zoals analyses van patronen van de koersgrafieken (‘chart pattern analysis’) en het bestuderen van steun- en weerstandniveaus.
‘Stop loss’- en ‘take profit’-limietorders zijn overigens ook beschikbaar voor levensverzekeringscontracten (tak 23). Ook hier schakel je ze in om het risico – de fluctuerende rendementen van de onderliggende fondsen in een tak 23-product – in te perken.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.