Welke waarde kleeft u op een oude schenking?
Het toekennen van een waarde aan een oude schenking is veranderd. Wilt u onder de oude of de nieuwe regeling vallen?...
In de drie gewesten blijven voor het bepalen van de schenkingsrechten voor onroerend goed nog twee tariefcategorieën over. De eerste slaat op schenkingen in rechte lijn (grootouders – ouders – kinderen - kleinkinderen) en tussen gehuwden of wettelijk samenwonenden. De tweede omvat alle andere zoals schenkingen tussen broers en zussen, tussen ooms en neven en tussen vrienden.
Voor beide groepen gelden bovendien nog slechts vier tariefschalen. In rechte lijn en tussen partners beginnen de tarieven bij 3% en lopen ze op tot 27% naarmate de waarde van de schenking groter wordt, in de andere categorie liggen de tarieven tussen 10% en 40%.
Vooral voor Wallonië betekende dat een vereenvoudiging. Het Waalse gewest telde tot voor kort nog vijf categorieën van schenkers en vijftien schenkingstarieven. Ook de tarieven gingen er sterk omlaag. Voor enkele jaren bedroeg het hoogste tarief er nog 80%.
Hoewel er nu een grote gelijkschakeling is in de drie gewesten blijven er toch enkele verschillen. Zo genieten in Vlaanderen alle mensen die meer dan 1 jaar onafgebroken samenwonen – dus zowel feitelijke als wettelijke samenwoners - eveneens van de lagere tarieven die voor schenkingen tussen gehuwde partners gelden. In Wallonië en Brussel is dat niet het geval. Daar is dat voordeel van de laagste tarieven alleen weggelegd voor wettelijk samenwonenden.
Voorts geldt in Vlaanderen nog tot eind 2019 een verlaagd tarief voor het schenken van bouwgrond. Een van de begunstigden moet er zich dan wel toe verbinden om er binnen de vijf jaar zijn hoofdverblijfplaats te vestigen.
Ook kan in Vlaanderen een stuk van de schenkbelasting worden terugbetaald als de woning langdurig wordt verhuurd of energiezuiniger wordt gemaakt. Voor dit laatste voorziet overigens ook het Waalse gewest in een tegemoetkoming.
Het gewest dat de schenkingsrechten mag innen, is het gewest waar de schenker gedurende de laatste vijf jaar het langst zijn domicilie heeft gehad. Snel verhuizen om van een betere regeling te genieten, helpt dus niet.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.