Maakt het nieuwe briefje van 50 euro namaak onmogelijk?
Na de biljetten van 5, 10 en 20 euro is het nu de beurt aan het briefje van 50 euro om een facelift te ondergaan. Het is in omloop sinds dinsdag 4 april 2017 en moet vooral dienen om valsmunters te ontmoedigen. Wij hielden het nieuwe biljet voor jou tegen het licht.
De briefjes met een kleinere waarde - 5, 10 en 20 euro - kregen eerder al een make-over en nu is dus het biljet van 50 euro aan de beurt. Met 45% van het totale volume is dit trouwens de meestgebruikte coupure uit de eurozone. Het nieuwe biljet namaken zou een heel stuk moeilijker geworden zijn. De ontwikkeling ervan heeft in elk geval een vol jaar geduurd.
Je huidige biljetten blijven geldig
Het nieuwe biljet wordt op 6,5 miljard exemplaren gedrukt om de hele eurozone te overspoelen. Het zal geleidelijk de plaats innemen van het oude exemplaar, dat in 2019 uit omloop wordt gehaald. Natuurlijk blijven je oude biljetten altijd geldig en hoef je ze niet te gaan omwisselen. In 2019 zijn de briefjes van 100 en 200 euro aan de beurt voor een opfrissing. In 2016 werd beslist om de productie van het biljet van 500 euro stop te zetten.
Een juweeltje van namaakbescherming
In 2015 werden er 600.000 valse bankbriefjes onderschept en vernietigd, op een totaal van 18 miljard biljetten in omloop in de eurozone. Het nieuwe biljet van 50 euro heeft vooral de taak om namaak efficiënter te bestrijden. Daarvoor dient onder andere de speciale inkt voor het getal “50” in de linker benedenhoek, dat van smaragdgroen naar diepblauw verandert bij wisselende lichtinval. Deze kleuren zijn speciaal ontwikkeld voor dit bankbiljet en de inkt is nergens te koop. Maar er is nog meer.
Plots komt Europa in beeld
Om het valsmunters zo moeilijk mogelijk te maken, duikt ook de Griekse mythologische figuur Europa voor het eerst op een briefje van 50 euro op. Ze is zelfs twee keer aanwezig en elke keer langs beide kanten van het biljet te bewonderen. Ze komt voor in het portretraampje aan de gekleurde zijde en in het watermerk in het witte gedeelte. Dit effect ontstaat omdat het papier niet overal dezelfde densiteit heeft.
Controleren op drie manieren
Door al deze technologische hoogstandjes is het een koud kunstje om te controleren of het nieuwe biljet van 50 euro wel echt is. Je doet dat door te voelen, te kijken en te kantelen. Om te beginnen voel je de reliëfdruk aan de twee korte zijden van het biljet. Hou het dan tegen het licht: zie je de afbeelding van Europa? Kantel ten slotte het bankbiljet: je ziet het glanzende getal van smaragdgroen naar diepblauw veranderen en omgekeerd. In totaal is het biljet op een 60-tal punten beveiligd en sommige technieken worden door de ECB angstvallig geheim gehouden.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.