In het buitenland verblijven en er studeren? Dit moet je weten!
Je bent student en je overweegt om voor een tijdje in het buitenland te verblijven? Welk budget heb je daarvoor nodig? En hoe bereid je die reis financieel best voor?
In het buitenland verblijven is een unieke ervaring. Wat mag je verwachten? En hoe organiseer je best je financiën? We zetten het allemaal even op een rij.
Welk verblijf voor studenten?
Er gaat niets boven een verblijf in het buitenland om kennis te maken met andere manieren van leven, je onder te dompelen in andere culturen, een nieuwe taal te leren. Als student heb je de keuze tussen verschillende programma's die in Europa of daarbuiten worden aangeboden. Je kan zelfs je kennis van een van onze landstalen verbeteren door een paar maanden in een ander gewest van ons land door te brengen.
Wat voor keuzes moet je maken? Eerst moet je beslissen of je wilt voortstuderen, stage lopen, een studentenjob zoeken of je eerste professionele sporen verdienen als pas afgestudeerde in een ander land. Verzamel informatie en zoek vervolgens de vereniging of het uitwisselingsprogramma dat het best aansluit bij je verwachtingen.
Om je verblijf ter plaatse te organiseren heb je tal van mogelijkheden. Misschien wil je het liefst bij locals logeren? Of heb je liever een jeugdherberg? Tenzij je een huis of appartement wilt delen met andere jongeren die een soortgelijke ervaring beleven?
Met welke uitgaven gaat je verblijf gepaard?
Welke uitgaven hangen samen met je verblijf in het buitenland? Hou zeker rekening met:
- inschrijvingskosten voor je school of universiteit;
- reiskosten: je vlieg- of treinticket;
- verblijfskosten: voor de huur, het eten, de was, allerlei producten, ...;
- verplaatsingsonkosten ter plaatse: openbaar vervoer, fietsverhuur, ...;
- verzekeringen: in het algemeen zorgt je onderwijsinstelling thuis voor de verzekering die je verblijf in het buitenland dekt. Vergeet echter niet te informeren naar een ziekteverzekering, repatriëring of autoverzekering;
- overige kosten (excursies, uitstapjes, ….).
Hoe financier je je verblijf in het buitenland?
Voor de financiering van je verblijf maak je eerst best een budget op. Let daarbij op de volgende details:
- het te verwachten bedrag aan kosten, afhankelijk van je situatie;
- de duur van je verblijf;
- de plaats: welk land, grote of kleine stad, …;
- het bedrag van je toelage (afhankelijk van de regio en het gezinsinkomen);
- of je al dan niet in aanmerking komt voor een beurs.
Hoe betaal je in het buitenland?
Welke betaalmiddelen kan je eenmaal ter plaatse gebruiken? Dit zijn de opties:
- Je bankkaart: In Europa kan je jouw debetkaart gebruiken. Controleer voor je vertrekt wel of ze geactiveerd is voor het land waar je naartoe gaat.
- Je kredietkaart*: Om er zeker van te zijn dat je al je aankopen in eender welk land kunt betalen (vooral buiten de EU) en om online te betalen, is onze Young Mastercard het veiligste betaalmiddel. De kaart is bovendien speciaal aangepast aan studenten. Ze wordt wereldwijd aanvaard en omvat een verzekeringspackage. Vertrek je binnenkort voor een verblijf in het buitenland? Ontdek dan meer informatie over onze Young Mastercard om overal ter wereld betalingen te kunnen doen.
*Opening van een krediet van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van je dossier en wederzijds akkoord.
Let op, geld lenen kost ook geld.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.