Welke aandelen kopen?
Er bestaan geen regels die bepalen wanneer je een aandeel het best kunt kopen of verkopen. Wel passen fondsbeheerders zogenaamde ‘stock picking...
Een IPO (ofwel primaire emissie of beursintroductie) is het moment waarop een bedrijf voor het eerst zijn aandelen op de beurs begint te verkopen. De aandelen zijn dan beursgenoteerd en dus vrij verhandelbaar. Naar aanleiding van een IPO kunnen bedrijven zowel bestaande als nieuw gecreëerde aandelen op de beurs introduceren. Goed om te weten: een IPO sluit niet uit dat het bedrijf in kwestie ook een deel niet-beursgenoteerde aandelen heeft.
Een IPO geeft doorgaans aan dat het goed gaat met het bedrijf in kwestie. Beursgenoteerde bedrijven moeten de zeer kostelijke voorbereiding op beursgang namelijk kunnen financieren. Bedrijven die naar grote beurzen trekken, doen dat doorgaans pas wanneer ze geloven dat ze er ettelijke miljoenen mee kunnen verdienen. Toch gaan veel beleggers IPO’s liever uit de weg.
Heel wat beleggers tekenen liever niet in op beursintroducties, omdat ze het gevoel hebben dat introductieprijzen vaak te optimistisch zijn. Bovendien is er geen voorgeschiedenis waarop ze zich kunnen baseren om in te schatten hoe goed een aandeel het zal doen. Ten slotte brengt een IPO vaak heel wat persaandacht met zich mee. Al die publiciteit is uiteraard mooi meegenomen voor het bedrijf zelf, maar investeerders riskeren dat ze zich in grote aantallen laten meeslepen waardoor er een ‘bubble’ ontstaat.
Voor elk groot bedrijf dat naar de beurs trekt, is er wel een groot bedrijf dat bewust niet voor een beursintroductie kiest (bijvoorbeeld Auchan). Ze houden hun kapitaal liever privé om verschillende redenen. Zo lopen bedrijven vanaf een IPO het risico dat hun concurrenten via de nodige omwegen meerderheidsaandeelhouder worden. Bovendien is de beurs weinig vergevingsgezind wat beleidsfouten betreft, en zien niet alle bedrijven het zitten om elke investering die ze doen, uitgebreid te moeten motiveren bij hun aandeelhouders.
Beursgenoteerde bedrijven moeten aan tal van verplichtingen voldoen. Zo moeten ze:
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.