2022 - Het crescendo jaar op het water voor Jonas Gerckens
Dit jaar belooft spannend te worden voor Jonas Gerckens, die verheugd is om Beobank mee aan boord te nemen voor nieuwe avonturen.
Het lijkt wel een goed draaiend bedrijfje, die Red Dolphins, zo uitstekend vullen ze elkaar aan. De twee offshorezeilers, Sophie Faguet en Jonas Gerckens, zijn zó op elkaar ingespeeld op het water dat ze telkens meedingen naar podiumplaatsen.
Sinds 2019 zijn de Red Dolphins 3 keer Europees vicekampioen geworden en haalden ze een bronzen medaille op de eerste editie van het wereldkampioenschap offshore zeilen in 2021. In mei 2022 stonden ze niet op het podium van het Europees kampioenschap. Een tegenslag waar ze graag een verrijkende ervaring van willen maken.
Sophie: Mijn sterkte is dat ik deze boot (Figaro 3) vanbinnen en vanbuiten ken. Ik kan er snel mee gaan, ik weet hoe ik hem moet besturen en welke zeilen ik wanneer moet gebruiken.
Jonas: Ik ben de kapitein, maar ik werk in de breedte. Voor mij is het belangrijk dat iedereen op verschillende plaatsen ingezet kan worden en weet wat te doen. Met een kleinere bemanning is dat cruciaal, eigenlijk moeten we allemaal alles kunnen: op de hoogte zijn van het weerbericht en weten hoe we daarop inspelen, de boot kunnen besturen, de zeilen bijzetten en bedienen …
Zeker wanneer we voor 3 of 4 dagen, dag en nacht, weg zijn voor een wedstrijd moet het hele team goed op elkaar ingespeeld zijn. Het spreekt voor zich dat we de boot over het water moeten laten schieten, maar we mogen ook niet vergeten te eten en te rusten. Anders gaan we in het rood en zijn we niet helder genoeg meer in de eindsprint.
Het goede ritme bewaren is een wankel evenwicht. Omdat ik ervaring heb met offshore zeilen, kan ik dat ritme goed analyseren en bijsturen, zodat we doorheen de hele wedstrijd top zijn.
Sophie: Ik ben rustig en weet perfect wat onze sterke en zwakke punten zijn. Ik kan ook de concurrentie tactisch analyseren. Vaak weet ik wat ons ideale plekje is tussen de tegenstanders.
Jonas: Een van mijn sterke punten is dat ik het weerbericht op de voet volg en meerdere dagen een hoog ritme kan aanhouden. Offshore zeilen vraagt (net als van een ondernemer) heel wat vaardigheden. Noem ons gerust een Zwitsers zakmes. Je moet dagelijks trainen (op land en op zee), heel uiteenlopende opleidingen volgen en deelnemen aan allerlei wedstrijden (van 1 tot 3-4 dagen of trans-Atlantische wedstrijden van meer dan twee weken). Dankzij die verscheidenheid krijg je heel wat ervaring in de vingers, waarmee je je volgende projecten alleen maar beter kan uitvoeren. En het is die globale aanpak die mij zo boeit!
Sophie: Om te beginnen moeten we allemaal gemotiveerd zijn en dezelfde waarden nastreven. Communicatie is natuurlijk essentieel, maar ik vind het ook erg belangrijk dat je elkaar zo goed kent als jezelf. Alleen dan zit je op dezelfde golflengte en kan je al van tevoren weten wat de ander wil, nog voor die het zelf weet.
Jonas: Die symbiose is inderdaad de basis, het team gaat voor op het ego. Atleten die op zo’n hoog niveau sporten, kunnen best een sterk karakter hebben. Presteren, engagement en druk zijn niet altijd even makkelijk om mee om te gaan. Vaak loopt het mis wanneer binnen de ploeg gezocht wordt naar een evenwicht, maar ieder afzonderlijk uit het oog verloren wordt. Alleen als je elkaar door en door vertrouwt en alles kan zeggen (positief, maar ook negatief), kan je de top bereiken en samen slagen.
Sophie: Ik zou zeggen, projecten samen goed voorbereiden. Je moet je foutjes en die van de ander aan de kant kunnen schuiven en vertrekken vanuit ieders sterkten. Als je wat afstand neemt en open naar de dingen kijkt, kan je heel wat problemen al vroeg in de keten oplossen.
Jonas: Je moet zeker werken aan goede communicatie en jezelf voortdurend in vraag durven stellen. Tegenslagen en overwinningen horen erbij als je als team naar winst toewerkt.
Sophie: We willen ons goed voorbereiden op dat wereldkampioenschap, dus zullen we eerst bekijken wat er misgelopen is op het Europees kampioenschap. Zo hopen we oplossingen te vinden, zodat we niet in dezelfde val trappen. We mogen niets aan het toeval overlaten op het wereldkampioenschap. Ik ga niet lossen en ik zal keihard werken.
Jonas: Tegenslag hoort voor mij bij succes. We moeten dat gebruiken om terug te komen, om beter te worden en om minder fouten te maken en zo opnieuw de top te bereiken.
We gaan heel ambitieus naar het wereldkampioenschap. We hebben in mei naast het Europees kampioenschap gegrepen, dus onze eerste opdracht is om samen met de coach te bekijken wat er fout is gegaan, wat goed is gegaan en waar we ons niveau nog wat kunnen opkrikken. In september willen we weer op het podium staan. Na het wereldkampioenschap volgt opnieuw een grote afspraak. Een klepper deze keer, de Rumroute (2 miljoen bezoekers, 55 concurrenten in Class40 en veel zin in de top 10). Eén ding is zeker, 2022 zal ik niet licht vergeten!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.