Niet alle tomaten zijn rood en rond
Niet alle tomaten zijn rood en rond ... en waarom stieren het rendement op uw portefeuille voor de komende jaren kunnen bepalen.
Jij loopt waarschijnlijk ook met veel plannen rond: een woning kopen, trouwen, een reis van enkele maanden maken, je kinderen laten studeren, je eigen zaak opzetten of sparen om een B&B te openen in Zuid-Frankrijk. Misschien weet je al min of meer wat je gaat doen als je pensioen eraankomt. Maar het leven is een aaneenschakeling van verrassingen … die je plannen danig in de war kunnen sturen! Daarom is het een goed idee om je bezittingen af en toe te inventariseren. Hoeveel bezit je op dit ogenblik? Zal je vermogen eerder aangroeien of wegsmelten? Hoe haal je er het maximum uit voor de toekomst? Hoe bescherm je het tegen plotse wetgevende maatregelen? Hoe loods je het door een ongunstige periode of een echtscheiding? Die vragen beantwoorden gaat alleen maar als je je vermogen kent … Maar wat is “vermogen” nu eigenlijk?
Voor veel Belgen is vastgoed nog altijd een van de belangrijkste pijlers van hun vermogen. Ben jij ook eigenaar? Heb je een appartement, huis, terrein of garage? Alle gronden en gebouwen die je bezit, in België en in het buitenland, vormen samen je onroerend vermogen. Exact de waarde ervan bepalen blijft een ingewikkelde zaak! Zelf een poging doen kan, bijvoorbeeld aan de hand van de vastgoedbarometer die de notarissen publiceren. Maar het resultaat is niet zo nauwkeurig … Je maakt beter een afspraak met een vastgoedexpert (of twee, om te vergelijken), zoals een notaris, architect of vastgoedmakelaar. Sommige vastgoedkantoren bieden deze service gratis aan.
Dit heet ook wel “financiële activa” … Denk aan al je bankrekeningen, inclusief je spaarrekeningen en het is bekend dat Belgen daar grote sommen op parkeren! Maar misschien wil je je zuurverdiende spaarcentjes voor jou laten werken door een gedeelte ervan te beleggen, in aandelen of obligaties. Of rechtstreeks in de economie door te investeren in een innoverende start-up. Behalve beleggingen tellen ook het kapitaal van je levensverzekeringen en al je aanvullende pensioenspaarproducten mee voor je vermogen.
Je vermogen bestaat ook uit een hele reeks andere bezittingen van kleine of grote waarde. Denk aan een auto of motor, vooral als het om een voertuig gaat dat aan waarde wint naarmate het ouder wordt, zoals een oldtimer. Maar het kan evengoed gaan om die art-nouveaufauteuil die je van je oma hebt geërfd of om alle voorwerpen (meubels, elektrische en elektronische apparaten enz.) in je woning. Vergeet natuurlijk de eventuele juwelen of kunstwerken niet mee te tellen die je interieur verfraaien …
Misschien heb je ooit een octrooi ingediend of een merk beschermd. Of heb je zelf kunstwerken gemaakt … In dat geval is er sprake van “intellectuele eigendom”, die eveneens op de een of andere manier je vermogen aanvult. Maar hoe bepaal je daar de waarde van? Veel hangt af van de commerciële toepassingen, nu of in de toekomst. Ook hier is de mening van een specialist meer dan wenselijk. En een eventuele schuldvordering als privépersoon mag evenmin ontbreken in je “boekhouding”.
Als je al je bezittingen netjes hebt opgelijst, ken je je “activa” … Maar het bedrag van je nettovermogen is nog interessantere informatie. Daarvoor moet je van al je tegoeden de schulden aftrekken. Want je bent dan misschien wel eigenaar van een huis, maar de hypotheeklening die je ervoor hebt afgesloten, loopt ook nog enkele jaren. Ook al je andere leningen moet je opnemen in de “passiva” van je vermogen. En dan ben je klaar!
Nog een laatste punt: dit is absoluut een nuttige oefening, maar het verdient altijd aanbeveling om je te laten bijstaan door een specialist, zodat je een helder beeld krijgt van je situatie.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.