Is een brandverzekering verplicht?
Verplicht België haar inwoners om een woonverzekering te nemen? Beobank legt uit.
De laatste weken nam de temperatuur een flinke duik en onze verwarming draait weer op volle toeren. In deze bijzondere coronatijden werken wij ook steeds meer thuis, soms zelfs gedurende onze volledige arbeidstijd. Daardoor zou onze elektriciteits- en gasrekening flink hoger kunnen uitvallen dan vorig jaar. Misschien is dit het juiste moment om van gas- en elektriciteitsleverancier te veranderen voor onze woning?
Veranderen van leverancier kan, maar is het ook eenvoudig? Absoluut, want u kunt op elk ogenblik overstappen, zonder verbrekingsvergoeding en zonder enige onderbreking in de levering. Enige voorwaarde: een opzegtermijn van één maand. Bovendien werden de administratieve formaliteiten en procedures vereenvoudigd. Uw nieuwe leverancier registreert uw nieuw contract bij de distributienetbeheerder, die vervolgens uw huidige leverancier op de hoogte brengt. Die blijft u energie leveren tot uw nieuw contract ingaat.
Wist u dat bij de vaste contracten de gasprijs tussen april 2019 en april 2020 met 23% is gedaald en de elektriciteitsprijs met 13%? En dat de daling bij de variabele contracten respectievelijk 30 en 18% bedraagt? Zo zijn er trouwens nog wel meer voorbeelden te geven. U merkt hoe belangrijk het is om te weten hoeveel u nu betaalt en welke prijzen op de markt mogelijk zijn. Online vindt u diverse vergelijkingsmodules om de prijzen en formules (vast of variabel) te checken. Op de website van de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) kunt u uw huidige contract zelfs nog met de marktprijzen vergelijken als uw leverancier dit product niet meer verkoopt.
Hou er rekening mee dat de vergelijkingsmodules alleen kijken naar de energiecomponent uit de totaalprijs die u betaalt. In die totaalprijs zijn ook allerlei andere kosten (transport, distributie) en belastingen (federaal, gewestelijk, btw) opgenomen. Alleen de energiecomponent is onderhevig aan concurrentie tussen de leveranciers. Vergelijk ten slotte ook verschillende online vergelijkingsmodules met elkaar! Check of ze rekening houden met de nieuwste geactualiseerde prijzen en de promoties en prijskortingen die leveranciers vaak toekennen als u ze minstens een jaar trouw blijft. Verander dus ook niet te snel van leverancier.
Om te besparen moet u vergelijken, correct rekenen en de juiste keuze maken!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.