Van 5.000 naar 10: hoe Beobank de beste beleggingsfondsen selecteert
In het enorme aanbod van beleggingsfondsen voert Beobank een rigoureuze selectie uit. Hoe gebeurt dat en wat zijn de selectiecriteria? ...
Beleggen is de laatste tijd in opmars. Sinds de start van de coronapandemie zijn velen zich meer actief gaan bezig houden met hun geld. Er wordt naar een alternatief gezocht voor de spaarrekening, die niet veel meer opbrengt. Het gros van de spaarrekeningen in ons land levert een basisrente op van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op die rekening staat. Die wordt eventueel nog verhoogd met 0,10% getrouwheidspremie voor gelden die een heel jaar behouden blijven. Op een inlage van 10.000 euro geeft dat in het beste geval dus 11 euro interest.
Wie potentieel meer opbrengst van zijn spaargeld wil, kan dus gaan beleggen. Beleggen wordt vaak in verband gebracht met aandelen en obligaties, met de beurs en met wispelturige koersen. Ze kunnen zowel (sterk) stijgen als (dramatisch) dalen. Die risico’s gelden vooral als u zelf een beperkt aantal aandelen zou kopen. Laat er dan eentje het afweten – bijvoorbeeld een biotechwaarde omdat een onderzoek naar een nieuw medicijn flopt - dan kan dat zwaar doorwegen op uw investeringen.
Om deze risico’s te beperken, kunt u kiezen voor een beleggingsfonds of voor beleggingsverzekeringen die in dergelijke fondsen investeren. Hier vormt u samen met andere beleggers een grote spaarpot, waarmee een fondsbeheerder een veelheid van aandelen en/of obligaties koopt. Met een kleine inleg kunt u dan op een indirecte manier genieten van een ruime spreiding in aandelen en/of obligaties. Valt een aandeel of obligatie tegen, dan is de impact daarvan op de totale inleg doorgaans beperkt. Bovendien worden de fondsen beheerd door professionelen die voor u alles op de voet volgen.
De keuze van een beleggingsfonds is belangrijk. Ze moet aangepast zijn aan uw risicoprofiel. Er zijn fondsen voor voorzichtige beleggers, fondsen voor neutrale investeerders en fondsen voor mensen die op een hoge meerwaarde mikken. Hoe meer opbrengst ze willen behalen, hoe meer risico eraan verbonden is. Fondsen die in goede tijden het hoogste rendement halen, lijden doorgaans in slechte tijden ook het grootste verlies.
Een fonds kiezen dat bij uw verwachtingen aansluit, is dan ook van cruciaal belang. Toch kunt u nooit alle risico’s uitsluiten. Bij een algemene terugval van de beurs kunnen ook de voorzichtige fondsen in waarde zakken.
Tip: Hier vindt u meer uitleg over de beleggingsfondsen die Beobank u voorstelt
Voor mensen die het nog iets voorzichtiger willen aanpakken, bestaan er ook beleggingsplannen. Zo kunt u bij Beobank vanaf 50 euro per maand een dergelijk plan openen. Het heeft het voordeel dat u door stelselmatig met kleine bedragen in een fonds te beleggen op kousenvoeten toch een mooi kapitaal kunt opbouwen. Bovendien koopt u nooit alles wanneer de beurs op zijn hoogste piek staat.
Tip: Hier vindt u meer uitleg over het beleggingsplan van Beobank
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.