Onpartijdig en deskundig advies
De heer en mevrouw Delfosse waren op zoek naar een beleggingsformule met een aantrekkelijk rendement en weinig risico’s. Ze maakten een afspraak met Beobank-adviseur...
Na een positieve beursperiode is het verleidelijk om meer risico te gaan nemen. En voor u het weet verdwijnen uw winsten weer als sneeuw voor de zon. Hoe stelt u uw winsten veilig?
Blijf in balans
Zowel na een positieve als na een negatieve periode op de beurs is het belangrijk om samen met uw adviseur uw portefeuille door te lichten. Uw portefeuille is immers uit balans gebracht en heeft een risiconiveau die niet meer in lijn ligt met uw beleggersprofiel.
-> Gevolg:
Wees niet te gulzig
Beleggers laten zich vaak leiden door hun sentiment. Na een periode van positieve koersevoluties worden ze vaak te optimistisch en laten ze zich meeslepen om meer risico te nemen dan de modelportefeuille die overeenstemt met hun beleggersprofiel. Marktvooruitzichten helpen om keuzes te maken, maar een exacte voorspelling is niet mogelijk. En situaties kunnen snel veranderen.
Tip! Houd uw portefeuille zo divers mogelijk, in lijn met uw beleggersprofiel en de risicotolerantie die u eerder aangaf. De markt verandert immers snel, daarom belegt u best in verschillende regio’s, sectoren en obligatie types.
Aan welke effecten voorrang geven na een positieve of negatieve beursperiode?
Bij een positieve beursperiode raakt de portefeuille na een tijdje uit balans. Aandelen nemen een grotere positie in uw portefeuille in, waardoor de portefeuille volatieler en risicogevoeliger wordt.
Om uw portefeuille in balans te houden na een positieve beursperiode belegt u best in effecten met een lager risico. Obligaties bieden minder hoog winstpotentieel, maar zorgen wel voor stabiliteit op lange termijn in de portefeuille.
En omgekeerd kan het in een negatieve beursperiode nodig zijn uw portefeuille bij te sturen door risicovollere activa onder de vorm van aandelen toe te voegen. Aandelen bieden hogere rendementen, maar ook hogere risico’s. Aandelen met een lage volatiliteit zijn een minder riskant alternatief. Fondsen die in dergelijke aandelen beleggen, zullen vaak wat potentieel moeten prijsgeven bij stijgende markten, maar in dalende markten zijn de verliezen ook kleiner.
Voorbeeld: in een negatieve beursperiode kan een volatiel aandeel met 30% dalen waardoor nadien een stijging van 43% nodig is om dat verlies te compenseren (break-even). In dezelfde periode kan een weinig volatiel aandeel een mindere daling kennen. In geval van een daling van 15%, zal een stijging van 18% voldoende zijn om rendabel te blijven. Ondanks het lagere potentieel, leveren aandelenfondsen met een lage volatiliteit op lange termijn toch een rendement vergelijkbaar met de meest dynamische fondsen.
Dergelijke strategieën vindt u in verschillende sub-activaklassen. Zowel in de Europese en internationale aandelen, als in de meer risicovolle groeimarktaandelen.
Kom gerust eens langs
Bij Beobank vinden we het belangrijk om u op de hoogte te houden over uw beleggingen. We nodigen u dan ook graag uit om uw portefeuille in alle rust te bespreken, zodat uw portefeuille in balans blijft.
Maak een afspraak met uw Beobank adviseur in uw Beobank agentschap
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.