En dan begint het wachten … Wanneer wordt dividend uitgekeerd?
‘Buy low, sell high’ is het motto van heel wat beleggers, maar sommigen kopen aandelen liever met het oog op dividend. Maar wanneer gaan bedrijven nu precies over tot het uitkeren van dividend – en hoeveel dividend krijg je dan? Er zijn verschillende factoren in het spel.
Niet alle bedrijven keren dividend uit
Dividend uitkeren is geen verplichting voor ondernemingen. Sommige bedrijven (vaak bedrijven in de farmaceutische sector en andere sectoren die heel wat kapitaal nodig hebben om in onderzoek te investeren) kiezen er zelfs expliciet voor om nooit dividend uit te keren. Vanzelfsprekend is dividend uitkeren voor verlieslatende bedrijven evenmin een prioriteit.
De aandeelhoudersvergadering beslist (voor een deel)
Het is de Raad van Bestuur die bepaalt of er al dan niet dividend mag worden uitgekeerd. De algemene vergadering van aandeelhouders beslist vervolgens of ze het uitkeren van het dividend aanvaardt. Meestal is dat wel het geval.
Het ene dividend is het andere niet
Hoeveel dividend je dan precies zult krijgen? Ook daar mogen ondernemingen hun eigen regels voor hanteren. Het hangt met andere woorden af van de hoeveelheid liquide middelen die het bedrijf ter beschikking heeft en welke investeringen er nog op het programma staan.
Wanneer krijg je dan dividend uitgekeerd?
Omdat de meeste Belgische bedrijven hun aandeelhoudersvergaderingen in april, mei of juni houden, is de kans groot dat ze ergens rond die periode dividend uitkeren. Toch hoef je niet noodzakelijk tot dan in het ongewisse te blijven. De agenda van de algemene vergadering wordt namelijk een maand tevoren bekendgemaakt. Dat gebeurt meestal via de website van de onderneming en/of via de gespecialiseerde pers.
Met wat geluk kom je het zelfs nog vroeger te weten, want vaak wordt het geplande dividend al bij het publiceren van de jaarresultaten meegedeeld.
Interimdividend
Als je in een nv of cv hebt geïnvesteerd, maak je kans op interimdividend. Je krijgt dan een voorschot op het dividend dat je normaal gezien pas op het einde van het boekjaar zou krijgen. Een interimdividend kun je in principe op elk moment van het jaar ontvangen.
Soms de enige opbrengst
Dividenden maken sowieso voor een belangrijk deel van de totale opbrengst van aandelen uit, maar soms zijn ze zelfs het enige rendement van de belegger. Namelijk als er geen koersstijging is. Dan is het voor de aandeelhouder reikhalzend uitkijken naar het moment waarop het dividend wordt uitgekeerd.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.