Covid-19, een droom voor oplichters op het internet
Het coronavirus blijft zich over ter wereld verspreiden en daar zijn cybercriminelen maar wat blij om. Het is meer dan ooit belangrijk om goed op te letten.
Naarmate het coronavirus zich verder verspreidt, wordt de glimlach op het gezicht van cybercriminelen steeds breder. De online scams schieten als paddenstoelen uit de grond. De omstandigheden lenen er zich dan ook uitermate goed voor. De online verkoop explodeert en zoals iedereen weet, is angst nooit een goede raadgever.
Grotere risico’s
Verschillende landen, zoals de Verenigde Staten en Frankrijk, hebben al gewaarschuwd voor de sterke toename in het aantal pogingen tot phishing. Cybercriminelen beloven je bijvoorbeeld allerlei belangrijke updates over het virus, maar eigenlijk proberen ze je gewoon je bankgegevens of code te ontfutselen.
Dergelijke pogingen tot phishing kunnen verschillende vormen aannemen:
Een e-mail:
Je krijgt een e-mail die van een officiële instantie lijkt te komen en waarin ogenschijnlijk belangrijke informatie over het virus staat. Je moet daarvoor enkel je gegevens en bankcodes doorgeven via een link (naar een frauduleuze website). Niet doen!Een telefoontje:
Je wordt opgebeld onder het voorwendsel van covid-19 of iets dergelijks en er wordt je gevraagd je toegangscode en digipass- of sms-code door te geven om een online banktransactie te kunnen uitvoeren. Of je moet die gegevens invullen op een valse, frauduleuze website.Een sms of boodschap via sociale netwerken:
Sinds kort worden dergelijke berichten ook per sms of via andere communicatiekanalen verstuurd (dergelijke phishingpogingen per sms noemen we ‘smishing’). Geen enkele officiële instantie zal je ooit langs die weg om je bankgegevens of toegangscode vragen!Een zoekopdracht op internet:
Cybercriminelen sturen je door naar een valse inlogpagina die lijkt op de website die je eigenlijk wilde raadplegen.
Hoe wapen je jezelf hiertegen?
Geen enkele officiële instantie zal je ooit via telefoon, e-mail, sociale netwerksites of onbekende websites om je code of andere geheime gegevens vragen. Vraagt je werkelijke of virtuele gesprekspartner daar toch om, dan weet je genoeg! Open de e-mail niet en klik op geen enkele link, zelfs niet als het bericht er officieel uitziet.
Log ook altijd in op je online bank via de inlogknop op de officiële website van je bank. Nooit via een zoekopdracht op het internet. En wat doe je met je online aankopen? Kies voor websites die je kent, of ten minste websites met 3D Secure-technologie. Die herken je aan volgende twee logo’s:
Die sites zijn Verified by Visa (voor Visa), Mastercard SecureCode (voor MasterCard en Maestro) of Bancontact, waardoor je dus in alle veiligheid bij je thuis je boodschappen kunt doen. Die zekerheid is onbetaalbaar. En bovendien gratis!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.