Black Friday, wat is dat?!
Geen negentiende-eeuwse veldslag, wel het signaal om met je kerstaankopen te beginnen. Wat Black Friday precies inhoudt en waar het fenomeen zijn roots vindt, lees je hier.
De eerste vrijdag na Thanksgiving* werd in de Verenigde staten bekend als een dag waarop heel wat mensen vrijaf namen om van een lang weekend te genieten. Toch was het die dag bijzonder druk op de Amerikaanse wegen. De wegen zagen letterlijk zwart van de wagens, vandaar dat men die dag in 1951 tot ‘Black Friday’ doopte. Geen woon-werkverkeer dus, maar de eerste kerstcadeauspurt was verantwoordelijk voor het fileprobleem. En eenmaal zulke fenomenen een naam krijgen, zetten heel wat merken, retailers en webshops alles in om hun omzet zo groot mogelijk te maken op die dag.
Hemels voor shopaholics
In West-Europa kennen we de dag als het startschot om met je kerstaankopen te beginnen – of om al van vroege solden te genieten. Black Friday vindt dit jaar plaats op 23 november. Hoewel Black Friday de afgelopen tien jaar in ons land nog niet helemaal ingeburgerd was, sloeg de koopgekte vorig jaar helemaal toe. Met nog meer deelnemende winkels en webshops dan in 2017 ben je zo goed als zeker om mooie deals te doen! Winkeliers en webshops lokken namelijk massa’s mensen met kortingen naar de winkel. Fysieke winkels gaan soms zelfs vroeger open en sluiten later, speciaal omdat ze zo veel klanten verwachten.
Maar niet alleen bij fysieke winkels doe je gouden zaken - met je kredietkaart in de hand ben je voldoende gewapend om je slag te slaan bij talloze webshops. Was je van plan om die nieuwe geluidsinstallatie of tablet pas volgend jaar tijdens de solden te kopen? Dan doe je misschien tijdens Black Friday een nog betere deal. En betaal je die met een kredietkaart** (Visa Internet Cashback of Extra World Mastercard), dan krijg je misschien nog extra korting.
*Een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.
**Kredietopening, onder voorbehoud van aanvaarding van dossier.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.