In het spoor van wielerjaar 2021
Beobank verlengde onlangs het sponsorcontract met Belgian Cycling voor 3 jaar. Dus gingen we bij hen langs voor een gesprek. Voorzitter Tom Van Damme vertelt over het wel en wee van de wielersport in tijden van Corona en we blikken samen vooruit op 2021.
Wat zijn de voornaamste taken van Belgian Cycling?
Tom Van Damme (Belgian Cycling): We beheren de nationale wielerploegen, van zowel de mannen als de vrouwen, in alle wielerdisciplines en in de verschillende categorieën: junioren, beloften en de elite. We managen hun deelname aan de Europese en de wereldkampioenschappen, en coördineren daarnaast alle Belgische kampioenschappen. Belgian Cycling is tevens verantwoordelijk voor de opstelling van de nationale kalenders en de inlassing van in België georganiseerde wedstrijden op de internationale kalenders. We houden toezicht op de toepassing van de reglementering met betrekking tot de wielersport. En daarnaast willen we een ambassadeur zijn voor het fietsen in het algemeen. Daarbij trachten we een voortrekkersrol te spelen in de strijd om gendergelijkheid.
Hoe is de samenwerking tussen Belgian Cycling en Beobank tot stand gekomen?
Tom Van Damme: De eerste contacten tussen Beobank en Belgian Cycling zijn tot stand gekomen tijdens de jaarlijkse fietsstage met partners van de federatie en andere commerciële contacten. In eerste instantie vloeide daar een samenwerking uit voort waarbij Belgian Cycling de begeleiding van een fietstocht voor Beobank van A tot Z in handen nam. De financiële begeleiding van Beobank voor de bouw van de nieuwe bondszetel in Tubeke was een logische volgende stap. Op onze vorige locatie in Brussel hadden we stockage- en werkruimte te kort. In het nieuwe, aangename gebouw hebben we nu moderne kantoren, kunnen we al ons materiaal centraliseren en een perfecte logistieke opvang voor alle nationale ploegen voorzien.
Waarom is sponsoring zo belangrijk?
Cyril Guilloret (Marketing directeur bij Beobank): Sponsoring is een efficiënte manier om onze naamsbekendheid en visibiliteit te vergroten. Via onze sportpartners KRC Genk en de wielerfederatie Belgian Cycling zijn we prominent aanwezig in de twee populairste sporten in België en kunnen we een groot deel van de bevolking bereiken.
Tom Van Damme: Om het volledige programma van de nationale ploegen en alle disciplines op een professionele manier te realiseren zijn veel middelen nodig. De werkingskosten voor de reizen, de verplaatsingen, de aanwezigheid op de verschillende stages, de deelname aan de voorbereidingswedstrijden van EK en WK kunnen we enkel nivelleren dankzij sponsoring. De nationale federatie Belgian Cycling krijgt geen rechtstreekse subsidies. Die gaan naar de regionale vleugels Cycling Vlaanderen en Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles. Een deel ervan wordt wel naar de werking van de nationale ploegen getransfereerd op basis van de deelname aan het EK en WK.
Het sponsorcontract is recent verlengd. Op welke manier matchen Beobank en Belgian Cycling?
Guy Roosen (Directeur Sales bij Beobank): Bij Belgian Cycling vinden we onze eigen waarden terug. Dat is menselijkheid, respect, passie, positiviteit, inzet, performantie en eenvoud of 'dicht bij de mensen'. We zien ook dat de wielersport heel populair en toegankelijk is. Bij grote evenementen staan de klanten te drummen om uitgenodigd te worden. Als Belgische bank is het sowieso belangrijk om via een Belgische organisatie naar buiten te treden. Via Belgian Cycling en de beleving rond de nationale ploegen kunnen we zowel het noorden als het zuiden van het land bereiken. Bovendien delen we de visie om te focussen op de doorstroming van de jeugd.
Hoe past de slogan 'U bent goed omringd' in de filosofie van Beobank en Belgian Cycling?
Guy Roosen: De slogan 'U bent goed omringd' benadrukt dat Beobank 'dicht bij de klanten' wil staan en ze een persoonlijke dienstverlening wil garanderen met echte mensen in plaats van robots. We nemen nog de tijd om te luisteren en bieden gericht advies op maat.
Cyril Guilloret: Beobank is een positieve bank die haar klanten op elk moment van hun leven wil begeleiden bij hun behoeften of projecten. Met Belgian Cycling bijvoorbeeld werken we nauw samen aan een optimale omkadering van de Belgische wielersport en een goede begeleiding van de wielrenners.
Tom Van Damme: Het feit dat onze sporters zo goed omringd zijn, maakt dat ze knappe prestaties kunnen neerzetten in de best mogelijke omstandigheden. Achter hen staat een professionele ploeg met dokters, verzorgers, mechanici, trainers en coaches. Ook onze organisatoren genieten van een omkadering van ervaring en knowhow. Een voorbeeld daarvan is het radiotourteam, de telecommunicatiedienst tussen alle actoren bij een wegritwedstrijd.
Wat was de impact van de coronacrisis op Belgian Cycling?
Tom Van Damme: De wielersport heeft zoals de meeste sporten heel erg geleden onder de coronacrisis. Slechts 30% van de oorspronkelijk geplande jaarkalender is kunnen doorgaan. Maar we zijn fier dat we er samen met alle actoren toch in geslaagd zijn om zo goed als alle Belgische kampioenschappen te organiseren. Op het vlak van inkomsten was het evenwel een heel zwaar jaar voor Belgian Cycling. Onze partner Beobank heeft ons gelukkig met raad en daad bijgestaan met de financiële planning.
Hebben de positieve sportieve momenten het wielerjaar 2020 wat kunnen goedmaken?
Tom Van Damme: We hebben een fantastische start van het wielerjaar meegemaakt. Denk maar aan de overwinning van Dries Devenyns in de Cadel Evans Great Ocean Road Race in Australië, een eendaagse WorldTour-wedstrijd. Nadien waren er nog buitengewone prestaties van Remco Evenepoel, Jasper Stuyven, Wout Van Aert en van de nationale ploeg op het wereldkampioenschap in Imola. En dat de organisatie van de Belgische klassiekers, ondanks de vele beperkende coronamaatregelen, toch vlekkeloos is verlopen, doet ook heel veel deugd. Al met al geeft het succes van de 'geredde' wielerkalender ons toch nog een gevoel van tevredenheid en opluchting.
Kunnen jullie al even vooruitblikken naar de uitdagingen van volgend jaar? Wat is jullie wens voor 2021?
Tom Van Damme: Vooreerst hopen we natuurlijk dat 2021 een wielerjaar met een gewone wedstrijdplanning mag zijn. Mogelijk zullen organisaties nog een tijdje zonder publiek en vip moeten gebeuren. We gaan er in ieder geval met goede moed tegenaan om onder meer de inrichting in België van de wereldkampioenschappen cyclocross en op de weg tot een goed einde te brengen. Daarnaast is er nog de uitdaging om het wielrennen bij de jeugd weer op de rails te krijgen en om het dameswielrennen te promoten, in het bijzonder bij de jeugd.
Guy Roosen: Op het vlak van de sport hoop ik dat alle evenementen weer met publiek kunnen doorgaan, en dat we alle opportuniteiten van onze partnerschappen opnieuw kunnen benutten.
Cyril Guilloret: Ik hoop dat onze leefsituatie zich snel normaliseert en dat de economie weer volledig herneemt.
Mis deze wedstrijd met unieke prijzen niet!
Beobank lanceert binnenkort in samenwerking met Belgian Cycling een wedstrijd, waarbij fans unieke truitjes met de handtekening van de geselecteerde renners van de nationale ploegen, zoals onder andere Wout Van Aert, Greg Van Avermaet, Jolien Dhoore en Lotte Kopecky, kunnen winnen.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.