Vriendschapsfraude: hoe ontmaskert u oplichters?
Bedriegers zoeken toenadering via een vals internetprofiel om uw vertrouwen te winnen en u vervolgens op te lichten.
Een oorlog wordt anno 2022 op veel meer verschillende fronten gevochten dan pakweg honderd jaar geleden. Zo is er ook online een vuurlinie ontstaan, en niet alleen Oekraïne, maar ook westerse landen zoals België blijken een mogelijk doelwit voor die cyberaanvallen. Maar waarom is dat zo en welke voorzorgen neemt ons land?
Een cyberaanval is een kwaadaardige en opzettelijke poging van een persoon of organisatie om in te breken in iemands informatiesysteem. De aanvallers willen profiteren van kwetsbare zakelijke systemen en zijn vaak uit op losgeld. Maar dat is niet altijd het geval. Zeker in het geval van een oorlog zijn ‘verwarring zaaien’ en ‘desinformatie verspreiden’ ook belangrijke motieven. Cyberaanvallen kunnen onder verschillende vormen voorkomen: het platleggen van een website, de circulatie van fake news, een ziekenhuissysteem kraken, …
Cyberaanvallen kunnen gezien worden als een vorm van vergelding op het westen en zijn sancties tegen andere regimes. Bovendien ligt België dan wel niet in de conflictzone, maar is ons land wel de thuis van enkele belangrijke hoofdzetels. Zo zijn er het hoofdkwartier van de NAVO in Evere en het militaire NAVO-hoofdkwartier in Casteau bij Bergen, maar ook de hoofdzetel van de Europese Commissie en de luchtmachtbases van Kleine Brogel en Florennes. De netwerken van deze instellingen worden dan ook zo goed mogelijk beveiligd.
Dat geldt ook voor onze financiële instellingen. Tijdens de pandemie ging de aandacht daar vooral naar gewone fraudepraktijken zoals phishing en vriendschapsfraude, maar nu ligt de focus dus ook op potentiële georganiseerde cyberaanvallen.
Enige waakzaamheid is zeker geboden, maar België neemt zijn voorzorgen. Zo is er het CCB (Centre for Cyber Security Belgium), een overheidsinstelling die zich bezighoudt met de concrete dreiging van cyberaanvallen. Zij volgen de situatie minutieus op en staan in contact met een sterk internationaal netwerk van cybersecurity-experts. Het CCB benadrukt dat er op dit moment geen concrete dreiging is, en dat er indien nodig zeker extra maatregelen genomen zullen worden.
Het CCB staat ook in voor de uitvoering van de nieuwe en zeer ambitieuze cybersecuritystrategie die België in 2021 aannam. Die omvat zes concrete doelstellingen:
Bovendien staan we ook niet volledig weerloos tegen dergelijke aanvallen. Binnen organisaties is een cybersecurityplan bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Daarin wordt o.a. bepaald welke stappen er doorlopen worden bij een cyberaanval. Die procedures worden in een draaiboek gegoten en bij voorkeur wordt dat plan geregeld geüpdatet en bijgesteld.
Maar ook in uw privéleven kunnen basisbeveiligingsacties al een groot verschil maken. We zetten de belangrijkste tips graag nog eens voor u op een rij. Denk aan een goede firewall, een antivirusprogramma en back-ups, maar ook het herkennen van phishing, sterke wachtwoorden instellen, tweestapsverificatie gebruiken en vooral systemen op tijd patchen en updaten.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.