Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Start-up: waar haal je startkapitaal (en hoeveel)?

samenwerkende jongeren

Sta je op het punt om je eigen bedrijf op te richten? Denk je dat je klaar bent om je droomproject te starten omdat je over een goed idee, tijd, veel energie én durf beschikt? Maar hoe zit het met de financiering? Ook dat aspect verdient aandacht!

Hoeveel geld denk je nodig te hebben om je bedrijfsproject te lanceren? Als je een kant-en-klaar antwoord op deze vraag verwacht, moeten wij je ontgoochelen. Er zijn immers veel factoren die een rol spelen, zoals:

  • je sector: er is qua investering een enorm verschil tussen een restaurant openen en je vestigen als grafisch ontwerper
  • je strategie: om de kosten te drukken kan je bijvoorbeeld eerst een prototype ontwikkelen en nagaan hoe de markt erop reageert
  • je organisatie: start je als natuurlijke persoon of als vennootschap (bvba of nv)? Die keuze bepaalt sterk je behoefte aan startkapitaal
  • je team: werk je samen met vennoten? Dan heb je potentieel ook meer financiële en operationele middelen tot je beschikking (en ook dat is een manier om de kosten te beperken)
  • je economisch model: met andere woorden, hoe ga je je activiteiten geld laten opbrengen en hoe snel wil je dat punt bereiken
  • je eigen middelen: last but not least, over hoeveel geld beschik je zelf en hoeveel wil je investeren?

Starten … zonder geld?

Wie in één zin de woorden “startup” en “financiering” uitspreekt, denkt meteen aan mediagenieke voorbeelden van jongeren die vanuit het niets miljoenen ophalen bij business angels of investeringsfondsen. Maar dit zijn witte raven! De meeste ondernemers beschikken slechts over heel beperkte middelen om hun bedrijf op poten te zetten. Dat is ook niet verwonderlijk, want je hebt niet noodzakelijk enorme kapitalen nodig om aan je avontuur te beginnen … Op één voorwaarde: dat je met die financiële beperkingen rekening houdt om je project gestalte te geven, bijvoorbeeld door te kiezen voor een minder kapitaalintensieve sector. Als je als loontrekkende werkt, kan je die baan misschien nog een tijdje aanhouden terwijl je start? Of wachten tot je een eerste vaste klant binnenhaalt? Je kan ook proberen om met vennoten in zee te gaan of tijdens de eerste maanden je infrastructuur met anderen te delen? Kortom, voor elke situatie is er wel een oplossing!

Je eerste stappen: welke financieringsbronnen?

Het ligt voor de hand dat voor bepaalde activiteiten financiële middelen broodnodig zijn. Gelukkig zijn er nogal wat financieringsbronnen, al liggen die niet allemaal in het bereik van een kersverse start-up. Hoe begin je eraan?

  • Je spaarcenten: kijk altijd eerst even in die lade! De omvang van je spaarvarken en de combinatie ervan met je energie en je beschikbare tijd - bepaalt hoe lang je het uithoudt tijdens de startfase;
  • De meest vertrouwde kring van je netwerk: de steun van je familie en hechte vrienden wordt ook wel “love money” genoemd. Hoeveel willen zij je lenen? Zorg dat je deze hulp juridisch duidelijk afbakent;
  • Crowdfunding, een formule die de laatste jaren in de lift zit … Het is een goed systeem voor een extra duwtje in de rug door onbekenden die jouw idee wel zien zitten.

En vervolgens? Duw nieuwe deuren open!

Zodra je eerste klanten geld in het laatje beginnen te brengen, liggen andere financieringsbronnen voor je open. Je bank is in de eerste plaats je bevoorrechte gesprekspartner om je project te steunen en om je bovendien te helpen met je financieringsstrategie. Als je project nog wat verder ontwikkeld is, kan je ook gaan aankloppen bij business angels of investeringsfondsen. En de overheid? Maak zeker gebruik van de bijna ontelbare mogelijkheden - leningen, waarborgen, subsidies, … - die de gewesten, de federale overheid en Europa ter beschikking stellen.

Taxshelter: een extra troefkaart

Wist je dat de federale regering beginnende ondernemers fiscaal steunt? Een buitenkans voor elke start-up die op zoek is naar kapitaal! Deze “taxshelter voor start-ups”, die al sinds 2015 bestaat, heeft een duidelijk doel: investeerders aanmoedigen om beginnende bedrijven een hart onder de riem te steken door tijdens de startfase financieringsmoeilijkheden te overwinnen. De investeerder krijgt in ruil een belastingverlaging van 30% tot 45% op het bedrag dat hij investeert, ongeacht of hij dat geld rechtstreeks in de start-up injecteert of via een startersfonds of crowdfundingplatform. Dit geeft je een extra argument om je toekomstige partners te overtuigen!

Laatste tips:

Denk eraan dat kapitaal nog meer kapitaal aantrekt en dat je dus allerlei financieringsbronnen kan combineren. Een overheidssubsidie kan bijvoorbeeld als hefboom dienen om een krediet los te peuteren. En we kunnen het niet genoeg benadrukken: je moet duidelijk weten waar je naartoe wil en je project goed onderbouwen, onder andere met een financieel plan dat to the point en realistisch is. In dit verband is het nuttig om te weten dat je voor advies aan veel deuren kan aankloppen, zowel privé als bij de overheid.

Gedurfde ideeën zijn als pionnen in een schaakspel. Ze kunnen makkelijk verslagen worden, maar ook de aanzet vormen tot de uiteindelijke overwinning.  — Johann Wolfgang von Goethe.

 

Samengevat

  • Hoeveel kapitaal je nodig hebt, hangt af van een hele reeks factoren
  • Voor elke situatie een aangepaste oplossing
  • Je spaargeld en je netwerk om te beginnen
  • Hoe meer vorderingen je project maakt, hoe meer deuren er voor financiering opengaan

Hoe kunnen we u helpen?