Kredietaanvraag
Hoe de kansen op aanvaarding van uw dossier vergroten?
Een kredietaanvraag doen bij uw bankier, dat doet u niet zomaar even tussendoor. Wat moet erin staan? Hoe dient u ze in?
1. Uw kredietdossier voorbereiden
Uw kredietdossier hoeft niet lang te zijn, enkele A4'tjes volstaan. Denk eraan dat het hoofd van een bankier heel anders in elkaar zit dan dat van een ondernemer. Wanneer hij uw kredietaanvraag ontvangt, stelt hij zichzelf drie vragen:
- wie is de persoon of het bedrijf dat geld nodig heeft?
- wat is het project?
- hoe kunnen we het financieren?
Beschrijf in uw kredietdossier dus goed uw onderneming, uw project, voorzie een SWOT-analyse en betrek ook uw boekhouder zodat het financiële plaatje klopt. Wees duidelijk en eerlijk, dat voorkomt tijdverlies en vergemakkelijkt het onderhandelingsproces.
2. Uw project budgetteren
In uw kredietaanvraag moet u uw project gaan begroten. Denk daarbij niet alleen aan de directe aankoopkosten van uw nieuwe machine of gebouw, maar budgetteer ook uw werkingskosten. Denk na over al wat u de komende 6 à 12 maanden zult nodig hebben om uw groei te financieren.
Er bestaan templates voor kredietaanvragen. U vindt ze onder meer op de websites van de GIMB, de GIMV of de Participatiemaatschappij Vlaanderen. U kunt ze samen met uw boekhouder invullen of overlopen. Zo bent u zeker dat al uw financiële noden gedekt zijn en u niet het risico loopt van ‘je failliet te groeien’.
Niets is zo vervelend voor uzelf en voor de bank als een kredietaanvraag indienen en een paar weken later terug te moeten keren, omdat u zaken vergeten was en bijgevolg geld tekort komt. Dat ondermijnt het vertrouwen en de goede relaties met uw bankier.
3. Uw project verdedigen
Is uw dossier goed opgebouwd? Maak dan een afspraak met uw bankier. Een paar dagen voor het gesprek stuurt u het al eens door, zodat hij het kan doornemen. Test uw presentatie gerust eens op iemand die uw sector niet kent. Dat versterkt uw zelfvertrouwen en bereidt u voor op mogelijke vragen. Zit u ten slotte voor uw bankier, stel dan eerst uzelf voor en daarna pas uw project.
U hoeft geen uitgebreide PowerPoint-presentatie te maken: overloop gewoon samen het dossier en nodig uw bankier uit om vragen te stellen. Hiermee is het eerste stadium afgerond: uw kredietaanvraag is ingediend!
Ontdek hier wat er vervolgens gebeurt met uw kredietaanvraag.
4 sleutels voor een goede kredietaanvraag
- Zorg voor een goede voorbereiding
- Beschrijf uw project en kader het in uw bedrijfsstrategie
- Becijfer het met de hulp van uw boekhouder
- Wees duidelijk en eerlijk
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.