Dit moet je zeker weten over restaurantkosten…
Als zelfstandige ben je geneigd om “kosten te maken” en zo je fiscale factuur te verlagen. Maar fiscale kwesties zijn zelden zwart-wit. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aftrekbaarheid van je restaurantkosten?
Gedeeltelijk aftrekbaar …
Een eerste, belangrijke vaststelling: je mag je restaurantuitgaven nooit volledig als beroepskosten aftrekken. Ben je met een klant gaan eten en heeft je dat 100 euro inclusief btw gekost aan spijs en drank? Dan mag je slechts 69 euro aftrekken. Want de regel luidt, dat restaurantkosten maar voor 69% van het totaalbedrag van de uitgave aftrekbaar zijn. Maar er rijst nog een andere vraag: had de maaltijd wel iets met je werk te maken?
Een “professioneel” smaakje …
De fiscus zit (gelukkig …) niet mee aan tafel en dus moet hij een inschatting proberen te maken. Met wie heb je gegeten? Wanneer was dat? Als je met een prospect, klant of leverancier bent gaan dineren, lijkt de zaak duidelijk. Maar ben je op een zaterdagavond gaan tafelen? Dan zal je controleur misschien bezwaren hebben, want normaal werk je dan niet. Een ander twijfelgeval: op een zondagmiddag ga je met je familie op restaurant. Een privéaangelegenheid, zegt de fiscus en hij verwerpt de uitgave. Maar in werkelijkheid ben je met je neef gaan brunchen om hem te overtuigen in je bedrijf te investeren!
“Niet wat je eet is belangrijk, wel met wie je eet”, Epicurus
Van broodjeszaak tot sterrenrestaurant …
Waar je gaat eten maakt niet uit! De fiscus mag zich in principe niet mengen in jouw keuze van de eetgelegenheid … op voorwaarde dat je geen misbruik maakt. Want je controleur houdt nog een ander wapen achter de hand: de uitgaven moeten redelijk zijn. Maar wat is “redelijk”? Je vindt nergens duidelijke regels of maximumbedragen. Anderzijds zal de fiscus wel vragen stellen als je een omzet van slechts € 10.000 hebt, maar toch voor € 1.000 bent gaan tafelen …
Een heel eenvoudig recept …
Het is een kwestie van afwegen en gezond verstand, zoveel is duidelijk. Jij moet in elk geval het beroepsmatig karakter van je uitgaven aantonen. Wees de fiscus dus te snel af en noteer bijvoorbeeld op elke restaurantrekening de naam van je gasten en het thema van jullie besprekingen. Dan is er geen twijfel mogelijk en zal je controleur misschien sneller geneigd zijn om je maaltijd als beroepskosten te aanvaarden …
Restaurantkosten, wat je moet onthouden:
- Aftrekbaar voor 69%
- Het beroepsmatige karakter van de uitgaven
- De prijs speelt geen rol
- Hou namen en redenen bij
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.