9 tips om de juiste autoverzekering te kiezen
Uw autoverzekering afsluiten, hoe begint u eraan? Beobank geeft u 9 tips om de beste autoverzekering te kiezen.
De elektrische fietsen en steps duiken steeds vaker op in het straatbeeld. Hoe zit het met de verzekering? En ben je verplicht om een helm dragen? We helpen je graag op weg.
De ene elektrische fiets of step is de andere niet. Om te weten welke regels je dient te volgen, moet je eerst een onderscheid maken tussen de verschillende types.
De eerste categorie is die van de fiets met elektrische hulpmotor. Op dit soort fiets krijg je trapondersteuning van een elektromotor. Dat betekent dat je altijd zelf moet trappen om de fiets in beweging te brengen of te houden. De motor mag maximaal 250 watt sterk zijn en de snelheid is beperkt tot 25 km/u. Er is geen minimumleeftijd, ook kinderen mogen dus een fiets met elektrische hulpmotor gebruiken. Je bent wettelijk niet verplicht om een helm te dragen, maar dat wordt wel zeer sterk aanbevolen. En de verzekering? Die is niet verplicht, maar een familiale verzekering is toch aan te raden om je beschermen tegen schade aan derden.
Het grote verschil met de vorige categorie is dat de motor hier tot 1.000 watt sterk is, al blijft de snelheid beperkt tot 25 km/u. Sommige gemotoriseerde fietsen geven alleen trapondersteuning, andere laten je toe om alleen op de elektromotor te rijden, zonder dat je zelf de pedalen gebruikt. Alleen voor die laatste heb je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen nodig. Om te mogen rijden met een gemotoriseerde fiets (zowel de versie met trapondersteuning als de autonoom rijdende), moet je minimaal zestien jaar oud zijn. Een significant verschil dus met de vorige categorie, de fiets met elektrische hulpmotor.
Het derde type bij de elektrische fietsen is de zogenaamde speed pedelec, een snelle elektrische fiets. Die heeft een veel sterkere motor tot 4.000 watt, en kan tot 45 km/u rijden. Ook hier geldt dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen verplicht is indien je kiest voor een type speed pedelec waarmee je op de elektromotor kan rijden zonder te trappen (trapondersteuning tot 25 km/u). Indien de speed pedelec autonoom kan voortbewegen boven 25km/u is een BA scooter-verzekering nodig. Maar er komen nog enkele verplichtingen bij. Voor een speed pedelec moet je minstens zestien jaar oud zijn en beschikken over een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/u), een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motorfiets). Bovendien moet de speed pedelec ingeschreven worden bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) en krijg je dus een nummerplaat. Tot slot ben je verplicht om een fiets- of bromfietshelm te dragen.
De elektrische step valt onder de categorie van de zogenaamde voortbewegingstoestellen, net zoals monowheels, elektrische skateboards, hoverboards of Segways. Sinds 31 mei 2019 mogen deze voortbewegingstoestellen 25 km/u halen. Om de verkeersveiligheid te verhogen, is er voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar mogen niet langer met e-steps rondrijden op de openbare weg, mogen niet meer met e-steps op het voetpad rijden en kunnen een boete krijgen als ze met 2 op de e-step rondrijden.
Een helm is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Normaliter volstaat een familiale verzekering. Ga je sneller dan 25 km/u dan moet je net als bij de speed pedelec een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen en rijbewijs hebben.
Naargelang de omstandigheden wordt de bestuurder van een elektrische fiets of step gezien als een fietser of bromfietser. Met een gewone elektrische fiets of step volg je de regels van de fietsers en gebruik je dus het fietspad. Voor de snelle elektrische fietsen (de speed pedelecs) gelden dan weer dezelfde regels als voor een bromfiets. Veel fiets- of stepplezier!
Beobank Autoverzekering van ACM Belgium NV, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht. Raadpleeg eerst het informatiedocument. Meer informatie over de voorwaarden en uitzonderingen.
Beobank Motorverzekering van ACM Belgium NV, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht. Raadpleeg eerst het informatiedocument. Meer informatie over de voorwaarden en uitzonderingen.
Beobank Bromfietsverzekering van ACM Belgium NV, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht. Raadpleeg eerst het informatiedocument. Meer informatie over de voorwaarden en uitzonderingen.
Beobank Familiale verzekering van ACM Belgium NV, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht. Raadpleeg eerst het informatiedocument. Meer informatie over de voorwaarden en uitzonderingen.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.