Onvoorziene uitgaven? Advies helpt!
Plots dringend geld nodig? Wat doet u dan: op alles besparen of hulp vragen aan familie en vrienden? Of er met uw adviseur over praten?
Uw budget managen, is een essentieel onderdeel van uw financiële stabiliteit, bijvoorbeeld als u wilt sparen voor een project of een buffer wilt aanleggen voor onvoorziene omstandigheden. Naast de traditionele methodes kunnen digitale tools dat dagelijkse beheer aanzienlijk vereenvoudigen. We geven u graag een paar tips om op een simpele manier uw budget onder controle te houden.
De eerste essentiële stap om uw budget goed te beheren, bestaat erin dat u een duidelijk en nauwkeurig beeld krijgt van al uw inkomsten en uitgaven. Die kunt u bijvoorbeeld oplijsten in een Excel-tabel of in een schriftje.
Laten we beginnen met de inkomsten. Die beperken zich niet tot het loon dat u aan het begin of aan het einde van de maand op uw bankrekening gestort krijgt. Misschien ontvangt u ook wel bonuspremies wegens goede prestaties. Vergeet ook de dertiende maand niet, noch eventuele maaltijdcheques. Let erop dat u alle inkomsten van uw gezin in aanmerking neemt, al naargelang uw gezinssituatie: of u nu single bent, samenwoont met uw partner, gescheiden bent of alimentatie ontvangt.
Door een overzicht van uw inkomsten op te stellen kunt u niet alleen een persoonlijke evaluatie maken van uw financiële situatie, het is ook nuttig als u overweegt om een lening aan te vragen.
Als u al uw inkomsten eenmaal opgelijst heeft, is het even belangrijk om uw uitgaven onder controle te houden. Om uw budget efficiënt te kunnen beheren, is het essentieel dat u een overzicht heeft van alle kosten binnen uw gezin, zowel de vaste als de variabele. Denk hierbij aan de hypotheek of de huur, de energie-, telefoon- en internetrekeningen, maar ook de boodschappen. Vergeet niet om ook variabele uitgaven mee te rekenen, zoals kleding en geschenken voor speciale gelegenheden (verjaardagen, Kerstmis, trouwfeesten).
Houd bovendien rekening met mogelijke toekomstige uitgaven: een verhuizing, een nieuwe job, een baby of een nieuwe (elektrische) auto: al die uitgaven kunnen een flinke hap uit uw budget betekenen. Als u een volledig beeld heeft van al uw uitgaven, is het makkelijker om uw budget te beheren en met positieve energie aan uw projecten te bouwen.
Zodra u een overzicht gemaakt heeft van uw inkomsten en uitgaven, is het belangrijk om uw uitgaven te rangschikken op basis van prioriteit en een onderscheid te maken tussen wat essentieel is (zoals huur, rekeningen en boodschappen) en wat niet essentieel is (en dus kan worden aangepast naargelang uw financiële doelstellingen). Om het beheer van uw vaste kosten te vereenvoudigen en niets te vergeten, is de automatisering van betalingen een uitstekend hulpmiddel. Zo voldoet u op tijd aan uw financiële verplichtingen en kunt u zich concentreren op uw projecten en prioriteiten.
Zodra u uw budget onder controle heeft, kunt u beginnen met een deel van uw inkomsten opzij te zetten en een appeltje voor de dorst bij elkaar te sparen. Dat kan van pas komen bij tegenslagen, om uzelf een pleziertje te gunnen of voor een toekomstig project. Ga niet per se voor het maximale bedrag dat u kunt sparen, maar eerder voor het ideale bedrag. Ook dat zal afhangen van uw specifieke situatie.
Regelmatig uw bankrekening raadplegen is een goede manier om uw inkomsten en uitgaven op te volgen: “Klopt het bedrag van deze factuur?”, “Zal ik deze maand boven mijn budget gaan?”
Als Beobank-klant krijgt u dankzij de ‘Budgetbeheer’-tool in Beobank Mobile en Beobank Online een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. Het werkt automatisch, is eenvoudig en vooral gratis!
Alle transacties van de afgelopen 24 maanden op de Beobank zicht- en spaarrekeningen van uw keuze worden er geregistreerd en gerangschikt: zo krijgt u een duidelijk overzicht. U kunt de verrichtingen ook in grafiekvorm laten weergeven. Dankzij deze functie heeft u meteen een beeld van de uitsplitsing van uw uitgaven en van de posten waarop u eventueel kunt besparen.
Helaas krijgt iedereen soms af te rekenen met onverwachte omstandigheden: een elektrisch toestel dat de geest geeft, de sofa die aan vervanging toe is, een dringende verbouwing van uw slaapkamer of een dressing die almaar noodzakelijker blijkt. Hoe pakt u dat aan als u onvoldoende financiële reserves heeft of als u niet aan uw spaarcenten wilt komen?
U bent misschien meteen geneigd om automatisch uw bankrekening te bekijken en uit te rekenen hoeveel u op korte termijn zou kunnen opzijzetten om de situatie het hoofd te bieden. Maar van de ene op de andere dag duizenden euro's vinden is niet eenvoudig. Overweeg daarom om uw budget te herzien, zuiniger te zijn en hier en daar wat te besparen. Vaak betekent dat ook dat u bepaalde plannen die u dierbaar zijn moet uitstellen of zelfs opgeven.
Een lening op afbetaling aangaan om uw financiën onder controle te houden? Daar is niets mis mee, integendeel! Een persoonlijke lening geeft u de financiële draagkracht om een project uit te voeren en de kosten te spreiden. Lenen past dus ook in een optimaal beheer van uw financiën en uw budget. Opgelet, het is weliswaar nooit de bedoeling uzelf in een lastig financieel parket te brengen.
Daarom is het cruciaal uw terugbetalingsvermogen juist in te schatten: het is essentieel om erop te letten dat de maandelijkse afbetalingen van de lening in uw budget passen zonder uw financiële stabiliteit in gevaar te brengen. De schatting zal uw inkomsten en uitgaven bekijken en analyseren.
Door precies te berekenen hoeveel u kunt terugbetalen, helpt u uw budget in evenwicht te houden en behoudt u voldoende middelen om de dagelijkse uitgaven te dekken. Dat bedrag komt overeen met de som die overblijft na betaling van de maandelijkse aflossing van uw nieuwe lening en uw vaste kosten (zoals de huur of hypotheek, uw vaste rekeningen, de maandelijkse aflossingen van eventuele andere leningen...).
Als u ervoor zorgt dat u uw lening met een gerust hart kunt terugbetalen, blijft uw gemoedsrust intact en kunt u nog steeds het hoofd bieden aan onverwachte situaties zonder financiële stress.
Onze adviseurs staan voor u klaar en geven u graag advies op maat van uw situatie en uw plannen, waarbij ze samen met u op zoek gaan naar de meest geschikte oplossingen om uw financiële evenwicht te bewaren. Hoewel we niet kunnen garanderen dat we het altijd over alles eens zullen zijn, kan een goed gesprek deuren openen en oplossingen die binnen uw situatie passen opleveren.
U kunt ook onze online kredietsimulatietool gebruiken om uw maandelijkse aflossingen te berekenen en een idee te krijgen van de kosten.
U begrijpt het al: een proactief beheer van uw budget is essentieel om onaangename financiële verrassingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat u met een gerust hart kunt bouwen aan uw plannen. Door uw budget regelmatig aan te passen en vooruit te lopen op eventuele schommelingen in uw inkomsten en uitgaven, beperkt u het risico dat uw budget uit evenwicht geraakt en bent u beter voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Aldus behoudt u de controle over uw financiën en werkt u aan de verwezenlijking van uw doelstellingen zonder onnodige stress. Om u te helpen staat onze ‘budgetbeheer’-tool tot uw beschikking via de app en Beobank Online. De tool biedt u in real time een duidelijk overzicht van uw financiële situatie, wat uw budgetbeheer eenvoudiger en minder tijdrovend maakt.
Bovendien staan onze adviseurs klaar om u te helpen. Samen zoeken we naar de beste oplossing, afgestemd op uw noden en financiële mogelijkheden, zodat u nooit in een ongemakkelijke situatie terechtkomt. Neem dus contact op met uw adviseur als u financiële vragen heeft of geconfronteerd wordt met onvoorziene uitgaven die uw budget kunnen verstoren.
Budgetbeheer omvat meerdere essentiële etappes:
Lening op afbetaling, onder voorbehoud van goedkeuring van het dossier en wederzijds akkoord
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.