Vijf voordelen van digitaal betalen
Hoewel de meeste betalingen nog altijd cash gebeuren, betaalt 89 procent van de Belgen toch liever digitaal. Helaas kan dat nog niet bij elke handelaar en daarom vond op 11 mei de Digital Payment Day plaats. Ook Beobank ondersteunt het initiatief om de voordelen van digitaal betalen onder de aandacht te brengen.
Volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, gebeurt 63 procent van alle betalingen in België nog altijd met cash geld. Een recent onderzoek door iVOX in opdracht van Febelfin, brengt meer details aan het licht. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan cash te gebruiken, omdat het niet mogelijk is met kaart of smartphone te betalen. Slechts één op vijf geeft aan voor cash te kiezen uit gewoonte, gebruiksvriendelijkheid of omdat het sneller is. Digitaal betalen wordt dan ook ruim als de gemakkelijkste (57%) of meest veilige (54,8%) optie aangeduid. Als klant van Beobank kun je bijvoorbeeld volledig contactloos betalen met je bank- of kredietkaart en de Beobank Mobile-app gebruiken om je betaalrekeningen te beheren.
In landen als Zweden, Noorwegen of Denemarken is dat vandaag al de normaalste zaak van de wereld. Cash geld heb je er eigenlijk niet meer nodig. Maar in België is nog niet iedereen op die digitale kar gesprongen. Vier op de vijf Belgen haalde al eens tevergeefs hun kaart of smartphone boven bij een handelaar. Daar wil Febelfin – samen met een hele reeks partners zoals Beobank – graag iets aan veranderen. Op 11 mei werden handelaars tijdens de Digital Payment Day aangemoedigd om één of meerdere digitale betaalmethodes aan te bieden aan hun klanten. Die werden op hun beurt gestimuleerd om hun aankopen digitaal te betalen. En dat leidde meteen tot een elektronisch betaalrecord: 9,1 miljoen elektronische betalingen op de dag vóór Moederdag, 11% meer digitale transacties dan op dezelfde dag in 2018.
Digitaal betalen heeft dan ook heel wat voordelen.
1. Sneller
Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel tijd je verliest aan de kassa? Door digitaal te betalen, vermijd je alle gedoe met wisselgeld en kleine muntjes. Niet alleen voor de klanten, maar ook voor de handelaars betekent dat een grote tijdswinst bij elke klant die langs de kassa passeert. Bij Beobank zijn alle bank- en kredietkaarten (bijv. de Extra World Mastercard kredietkaart) geschikt voor contactloos betalen dankzij hun intelligente chip met NFC (Near Field Communication). Let er wel op dat het logo voor contactloos betalen ook te zien is op de betaalterminal van de handelaar. Bij bedragen boven 25 euro moet je ook nog je pincode ingeven.
2. Hygiënischer
Munten en bankbiljetten passeren door duizenden handen en die zijn niet allemaal even proper. Door digitaal te betalen omzeil je dat probleem en blijven jouw handen en portefeuille properder. Je bankkaart deel je namelijk niet met Jan en alleman. En er is nog een voordeel: minder bankbiljetten en munten resulteert ook in minder milieuvervuiling.
3. Altijd en overal
Onlinebankieren met Beobank Online of Beobank Mobile is altijd en overal beschikbaar. Wil je in de winkel even checken of jouw loon al op de rekening staat? Snel nog een dringende overschrijving doen? Met de Beobank Mobile-app heb je overal gemakkelijk toegang tot jouw rekeningen en kredietkaarten.
4. Veiliger
Er zijn heel wat veiligheidsvoordelen verbonden aan digitaal betalen. Zo is het niet meer nodig om met veel cash op zak te lopen, geld dat uit je portefeuille gestolen kan worden. Of geld dat misschien wel in je broekzak … in de wasmachine belandt. Wanneer je altijd digitaal betaalt, loop je ook minder risico op vals geld. En wanneer je kleine bedragen (tot 25 euro) contactloos betaalt met de kaart kan niemand stiekem je pincode meelezen want die heb je niet meer nodig.>
5. Gratis
Last but not least: digitaal betalen kost jou helemaal niets. Handelaars rekenen namelijk geen extra kosten aan. Kortom, digitaal betalen is eigenlijk heel normaal.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.