Contactloos betalen is zowel veilig als hygiënisch!
Aarzel jij ook elke keer als je je code op een betaalterminal moet intikken? Contactloos betalen is zoveel veiliger. En het kan op 3 manieren...
De media kondigden onlangs aan dat de Belgische app Itsme nu al twee miljoen gebruikers heeft. Deze digitale authenticatietool werd in 2017 gelanceerd door een consortium van banken en telecomoperatoren (Belgian Mobile ID). De nieuwe mijlpaal in het aantal gebruikers maakt de app nu helemaal onmisbaar. In 2018 werd ze officieel erkend door de overheid en de huidige coronaviruscrisis heeft ze alleen maar populairder gemaakt: op één jaar tijd verdubbelde het aantal transacties. Het ziet ernaar uit dat Itsme eind 2020 door een kwart van de bevolking zal worden gebruikt, met meer dan 100 miljoen transacties. Maar misschien moeten we toch eerst deze vraag beantwoorden: waarvoor dient Itsme?
De app heeft in de eerste plaats de bedoeling om je digitale “identiteit” op één plek te concentreren en dat volkomen veilig te doen. Wat wordt het leven gemakkelijk als je maar één sleutel nodig hebt om overal binnen te geraken en documenten te ondertekenen op honderden digitale platforms. Itsme werkt op websites van de overheid en van talrijke privébedrijven. Een voorbeeld: je hebt misschien al het Itsme-logo opgemerkt als je op Tax-on-web je belastingaangifte invult. Gedaan dus met de tokens en (niet altijd eenvoudig te gebruiken) kaartlezers.
Het aantal openbare en privédiensten die Itsme aanvaarden is nog moeilijk bij te houden: het zijn er al meer dan 2000. Wat een verschil met de situatie waarin elke organisatie en elke website een eigen authenticatiesysteem gebruikt. Het kluwen aan wachtwoorden dat je moet hanteren wordt al snel onoverzichtelijk. Met Itsme heb je genoeg aan één enkele digitale identiteit. Je pensioendossier raadplegen? Je medisch dossier? Een boekhoudbestand of notarieel document ondertekenen? Itsme en je bent klaar in enkele muisklikken. Gemeenten, gewesten, vastgoedkantoren, mobiliteitsbedrijven, energie, telecom, … ze gebruiken allemaal dezelfde app. En last but not least: ook je bank laat je vlot je rekeningen inkijken via dezelfde tool.
Deze “digitale identiteitskaart” heeft aan één toestel genoeg om te functioneren: je smartphone. Ook als je liever je pc gebruikt, heb je je telefoon nodig om je authenticatie te bevestigen. Hoe veilig is Itsme nu echt? Het systeem combineert twee persoonlijke elementen: je simkaart en je bankgegevens (of de gegevens van je eID). Hoe starten met Itsme? Installeer eerst de app en maak dan op een paar minuten een account aan. Neem je smartphone bij de hand, je eID en een identiteitskaartlezer. Volg de installatierichtlijnen stap voor stap, kies je 5-cijferige pincode en … klaar!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.