Wat is hulpvraagfraude en wat kan u ertegen doen?
Contacteert een vriend u met de vraag om financiële hulp? Wees op uw hoede voor hulpvraagfraude! Dankzij deze tips loopt u niet in de val.
Van phishing hebt u vast al eens gehoord. Maar fraudeurs worden steeds inventiever en nieuwe fraudevormen schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo is er nu ook quishing, een vorm van phishing met valse QR-codes. Hieronder leest u hoe u quishing herkent en hoe u zichzelf ertegen wapent.
Waar fraudeurs u bij phishing proberen oplichten via e-mail, maken ze bij quishing gebruik van valse QR-codes om uw gegevens of geld te stelen. Die versturen ze via brieven, mail, sms of een WhatsApp-bericht. Het bericht lijkt van een officiële instantie te komen en u wordt gevraagd om via de QR-code een openstaande boete of rekening te betalen. Deze QR-codes kunnen ook op echte QR-codes geplakt worden, bijvoorbeeld op posters die u uitnodigen om deel te nemen aan een wedstrijd, of op oplaadpunten voor elektrische auto's, enz.
Soms worden de codes ook gebruikt om schadelijke software te installeren op uw toestel, waardoor fraudeurs aan de haal kunnen gaan met uw persoonlijke gegevens. Die gebruiken ze voor social engineering, een fraudevorm waarbij oplichters u nog effectiever en persoonlijker proberen aanspreken met bv. valse facturen of aanslagbiljetten, of zich voordoen als een vriend of familielid. Ze benaderen u dan via sms, WhatsApp of social media, met de vraag om geld over te schrijven voor een ‘lening’. Door u zo persoonlijk mogelijk te benaderen, verhogen fraudeurs immers hun kans op succes.
Oplichters kiezen steeds vaker voor quishing, omdat het voor hen een relatief makkelijke vorm van fraude is. Spamfilters herkennen quishing moeilijker als oplichting (in tegenstelling tot phishing), waardoor u dus minder snel gewaarschuwd wordt. Bovendien kunnen ze een QR-code makkelijk aanpassen aan verschillende media. Eenmaal gecreëerd kan zo’n code geïmplementeerd worden in een e-mail, afgedrukt op een brief, in het openbaar worden opgehangen, … De mogelijkheden zijn eindeloos.
Ook artificiële intelligentie maakt het oplichters een pak makkelijker. Zo gebruiken ze slimme chatbots om mails en brieven zonder (of met heel weinig) spelfouten op te stellen. Want hoe professioneler zulke berichten eruitzien, hoe moeilijker u ze kan herkennen.
Net als bij verschillende andere fraudevormen zijn er een aantal reflexen die u zich het best eigen maakt om u zo goed mogelijk te wapenen tegen oplichters:
Werd u toch het slachtoffer van quishing? Contacteer dan zo snel mogelijk uw bank, laat uw kaart blokkeren via Card Stop (078/170 170) en ga langs bij de politie.
Quishing is overigens niet de enige phishing-techniek: smishing is oplichting via sms, en bij vishing proberen fraudeurs u telefonisch op te lichten. Meer vormen van fraude vindt u hier.
Bronnen:
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.